Chirurgia cardiovasculară, domeniul chirurgical care tratează bolile inimii și ale vaselor mari, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, oferind pacienților beneficii majore prin minimizarea traumei operatorii, grație implementării tehnicilor chirurgicale minim invazive.
Intervențiile chirurgicale cardiovasculare minim invazive ocupă, în prezent, un loc din ce în ce mai important, prin astfel de tehnici fiind tratate numeroase afecțiuni, precum insuficiența și stenoza mitrală, insuficiența și stenoza aortică, bolile valvei tricuspide, defectul septal atrial, anevrismul de aortă ascendentă, tumorile benigne cardiace, leziunile coronariene, endocardita infecțioasă.
Chirurgia cardiacă minim invazivă are avantaje importante, precum recuperarea rapidă și complicații postoperatorii minime, în vreme ce operațiile clasice presupun o recuperare postoperatorie prelungită și riscuri semnificative de sângerare și infecții. În plus, dată fiind trauma redusă realizată prin intervențiile minim invazive, acestea sunt mult mai bine suportate de pacienți, chiar și de cei cu multiple comorbidități, ceea ce face ca astfel de tratamente moderne să poată fi aplicate unui număr mai mare de pacienți decât procedurile chirurgicale clasice, deschise.
În chirurgia inimii și a vaselor mari, intervențiile minim invazive presupun o incizie intercostală de câțiva centimetri la nivelul toracelui drept și o incizie fină în zona inghinală, prin care se conectează pacientul la circuitul de bypass cardio-pulmonar. Acest circuit de circulație extracorporală asigură, în timpul operațiilor care presupun oprirea cordului, înlocuirea funcțiilor inimii și ale plămânilor: circulația, schimbul de gaze, reglarea temperaturii etc.
La Spitalul Clinic SANADOR, cele mai multe intervenții de chirurgie cardiovasculară se realizează prin tehnici minim invazive, cu spitalizare redusă și recuperare postoperatorie rapidă, în beneficiul net al pacienților. Echipa de chirurgie cardiacă de la SANADOR, cu vastă experiență și mii de intervenții chirurgicale efectuate cu succes, operează într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din sistemul medical privat, care cuprinde 10 săli de operații, între care două laboratoare de cateterism cardiac dotate cu cele mai performante angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7.
Beneficiind și de sprijinul unei secții ATI pentru chirurgia cardiovasculară de excepție, Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire intra- și postoperatorie. Prin acest sistem, pacientul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenția chirurgicală și este transferat rapid din secția de terapie intensivă către secția de specialitate, pentru a începe rapid programul de recuperare medicală specifică și reluarea activității, în condiții de confort maxim.