Nicolae Ceaușescu ar fi avut o boală des întâlnită în rândul populației. Conf. dr. Marcian Manu a oferit mai multe informații cu privire la această boală gravă, specifică bărbaților.
Nicolae Ceaușescu ar fi suferit de cancer de prostată
Nicolae Ceaușescu a suferit de prostată? Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, la Spitalul Clinic SANADOR, a oferit mai multe informații cu privire la această boală. Potrivit lui, la acea vreme existau și glume în rândul populației despre boala dictatorului.
Bancul, povestit de către Val Vâlcu, moderatorul emisiunii DC MEDICAL, îl implica atât pe Ceaușescu senior, cât și pe junior.
„În timpul lui Ceaușescu, în regimul comunist era o glumă. De ce suferă Nicușor Ceaușescu, de prost tată. Era un banc care circula în acea vreme dar se bănuia că ar avea dictatorul un cancer de prostată în acea vreme.
Nu avem certitudinea. Astfel s-a discutat despre prostată. Astfel a apărut prostata în discuțiile despre boli, afecțiuni, nu că s-ar fi dus la un control”, a spus Val Vâlcu, moderatorul DC MEDICAL.
Pericolul necunoscut al cancerului de prostată
Potrivit doctorului Marcian Manu, un procent de 80% din cancere se dezvoltă în zona prostatei. De aceea, această boală este extrem de periculoasă. Manu a precizat că „prostata este o glandă anexă a aparatului reproducător situată ca poziție anatomică sub vezica urinară și ușor anterior de ea”.
„Posterior se învecinează cu rectul. Are o poziție strategică pentru că se află la intersecția dintre căile de evacuare ale aparatului urinar și ale aparatului genital. Această intersecție este foarte importantă pentru că patologia se poate transfera și răspândi de la aparatul urinar la cel genital și invers”, a explicat conf. dr. Marcian Manu.
Medicul a explicat şi cum se dezvoltă cancerele de prostată
„Din punct de vedere structural are trei tipuri de celule, celule glandulare care participă la formarea lichidului seminal, care reprezintă 30% din lichidul seminal ejaculat. Are celule stromale de susținere și celule fibroase și musculare care au rol de propulsie a spermei în timpul ejaculării.
Tot din punct de vedere al împărțirii anatomice are patru zone. O zonă periferică care reprezintă cam 75% din volumul prostatei, este deosebit de importantă pentru că 80% din cancerele de prostată se dezvoltă din această zonă periferică.
O zonă centrală care reprezintă 20% și care este răspunzătoare de doar 2-3% din cancerele de prostată și o zonă tranzițională din jurul uretrei din care se dezvoltă adenomul de prostată, o altă afecțiune a prostatei iar din care se pot dezvolta 10-15% din cancerele de prostată.
Patologiile prostatice se pot asocia unele cu altele astfel încât una nu o exclude pe cealaltă pentru că de cele mai multe ori se asociază. Trebuie să le tratăm separate și împreună”, a mai precizat medicul primar în urologie.
Conf. Dr. Marcian Antonio Manu este medic primar chirurgie urologică, doctor in științe medicale. El susține că urologia este una dintre cele mai complexe specialități din domeniul medical. Potrivit medicului, aceasta este poate chiar cea mai complexă. Complexitatea e datorată amestecului vast de aspecte chirurgicale pe care le implică. Ea acoperă chirurgia aparatului urinar în întregul său.
Aici intră și chirurgia abdominală, chirurgia rinichilor și chirurgia ureterelor. Totodată, ea implică și chirurgia vezicii urinare, a prostatei, a organelor genitale interne și externe, precum și a tractului digestiv. Tractul digestiv poate fi folosit în tratarea patologiei urologice, în intervențiile de înlocuire și de plastie, potrivit profilului său pe sanador.ro.