Cu toate acestea, a îmbrăca o bluză care a stat pe rafturile magazinelor nu este deloc idee bună.

Purtarea hainelor noi abia cumpărate, fără a le spăla, nu ne va ucide, dar poate provoca unele reacții la care nu ne-am aștepta. Mai presus de orice, aceasta este o chestiune de igienă, potrivit Cubbyathome.

Ce putem păți dacă purtăm haine noi fără a le spăla

Problema cu hainele noi este că, cel mai probabil, nu suntem prima persoană care le-a încercat (chiar dacă le cumpărăm online). Și, cu siguranță, nu suntem prima persoană care le-a atins.

Donald Belsito, profesor de dermatologie la Centrul Medical al Universității Columbia, a declarat: „Am văzut cazuri în care păduchii s-au transmis prin îmbrăcarea unor haine noi, neigienizate înainte. De asemenea, anumite boli infecțioase pot fi transmise prin îmbrăcăminte. O altă infestare pe care am văzut-o de la îmbrăcăminte este scabia”, a precizat el.

Este bine să ne păzim de anumite infecții

Belsito recomandă spălarea hainelor înainte de a le purta pentru că astfel ne ferim de posibile infecții. Un alt dermatolog, Will Kirby, susține că șansa de a lua virusuri, bacterii sau alte infecții prin hainele nespălate „nu este imposibilă, dar riscul este foarte, foarte mic”.

În plus, multe obiecte vestimentare sunt tratate cu produse chimice sau cu amidon de orez, substanțe folosite ca apret, pentru a face ca hainele să nu se șifoneze, să rămână drepte. Aceste substanțe sunt mai mult sau mai puțin tolerate de o piele sensibilă sau de persoanele care au un sistem imunitar deficient, ceea ce poate avea un efect iritant, în funcție de concentrația produsului și de piele.

Ce substanțe pot conține obiecte vestimentare

Hainele mai pot reține, în urma procesului de fabricare, reziduuri alcaline, urme de clor și ftalați, substanțe folosite pentru marcarea etichetelor, inscripțiilor, desenelor. Ele sunt periculoase numai în caz de ingestie, dar copiii pot băga hainele în gură.

Totuși, majoritatea oamenilor tolerează aceste produse existente pe haine. De aceea, spălatul lor este mijlocul cel mai sigur de a evita orice problemă. Și mai importantă este clătirea temeinică a hainelor, pentru a nu rămâne pe fibre detergent sau orice alt produs pentru spălare.

Dermatită de contact și diferite eczeme

Lindsey Bordone, dermatolog la Columbia University Medical Center, își spală întotdeauna hainele noi înainte de a le purta. Și explică de ce: ”Când hainele sunt expediate din alte țări, ele sunt păstrate cu ajutorul unor conservanți, astfel încât mucegaiul să nu se dezvolte în timpul procesului de expediere, dacă există umiditate”.

Obiectele de vestimentație sunt tratate cu rășini de formaldehidă pentru a preveni mucegaiul. Dacă pielea intră în contact cu formaldehida de pe aceste obiecte vestimentare, poate duce la dermatită de contact și apariția eczemelor, avertizează ea.