Daca in lume proportia celor care folosesc un Mac este de 4-6% din totalul utilizatorilor de calculatoare, in Romania procentul este mai mic de 2%. Si atunci de ce ai vrea sa cumperi un Mac in locul unui PC? Exista doua diferente majore intre cele doua tipuri de calculatoare. Prima este diferenta intre sistemul de operare. La PC se foloseste, cel mai adesea, Windows, pentru Mac exista MAC OS X. A doua diferenta apare la partea de hardware, unde in cazul calculatoarelor Macintosh procesorul si placa de baza sunt produse de Apple. Restul componentelor, cum ar fi placa video sau cea de retea, sunt aceleasi ca si la PC.
O problema este cea a compatibilitatii intre Mac si PC. Pe platforma Apple exista peste 3.000 de aplicatii compatibile Windows. Cel mai bun exemplu ar fi aplicatiile din suita Office, transferul de documente intre PC si Mac fiind foarte usor de realizat, folosind o discheta sau un CD.
Cei de la Apple spun ca toate programele de pe Mac sunt mult mai stabile decat cele de pe PC. Asta datorita sistemului de operare care are la baza sistemul UNIX. si pentru PC exista Linux, insa acesta este abia la inceput si are multe lipsuri, cum ar fi driverele pentru periferice.
Prima problema care s-ar pune pentru un roman ar fi cea a achizitionarii de software, el fiind obisnuit sa isi ia totul, pentru uzul personal, de la vanzatorul de CD-uri piratate din piata centrala. Cum la acesta nu o sa gasesti niciodata programe sau jocuri pentru Mac, va trebui sa dai niste bani buni pe licente.
In general, un Mac este mai scump decat un PC din acceasi generatie. „Comparativ cu un PC de marca, calculatoarele Macintosh sunt cam cu 20% mai scumpe”, afirma Cristian Teodorescu, director de vanzari la IRIS, distribuitorul produselor Apple in Romania.

Inainte de a decide sa-ti cumperi un Mac trebuie sa te gandesti bine la ce il vei folosi si daca merita cu adevarat banii investiti. Avantajul recunoscut de toata lumea este ca Mac-ul exceleaza in aplicatiile multimedia. Cei de la Apple pretind ca produsul lor este de aproape doua ori mai rapid decat cel mai bun PC de pe piata, cand este vorba de aplicatii pentru editarea de imagini cum ar fi PhotoShop. Cand ai mai putini bani si calculatorul este cumparat mai ales pentru jocuri, este bine ca aceasta sa fie un PC.
„Sistemul de operare de pe un Macintosh vine cu mai multe aplicatii incluse decat Windows-ul. De exemplu, in aceeasi aplicatie se pot edita fisiere audio, dupa care se pot arde pe un CD apasand un singur buton. In Windows, pentru a putea face acest lucru, trebuie instalate utilitare in plus fata de cele venite cu sistemul de operare”, explica Teodorescu. In plus, MAC OS X contine si driverele pentru majoritatea perifericelor de pe piata. O camera digitala sau o imprimanta trebuie doar conectata la calculator pentru a fi gata de lucru.
Ultimul argument pe care il dau cei de la Apple in favoarea achizitionarii unui Mac este designul acestuia, care, fara discutie, este unic. Numai ca argumentul nu este prea practic. Chiar daca ai un simt estetic dezvoltat, nu trebuie sa te decizi sa iei un calculator numai pentru ca arata bine. Trebuie sa analizezi performantele acestuia si, daca va fi cu adevarat de folos, dupa aceea sa va ganditi cat de bine se asorteaza cu biroul dumneavoastra.    

MAC – plusuri si minusuri

· Compatibilitate: Cei de Apple vor ca produsul lor sa se integreze cat mai bine in lumea PC-urilor. Astfel Mac-ul recunoaste mai multe formate de fisier PC decat vice-versa.
· Pret: Ultima generatie costa de la 1.100 de dolari in sus. Pretul poate sa ajunga pana la 4.600 de dolari.
· Aplicatii multimedia: Producatorii spun ca ar fi chiar de doua ori mai rapid decat un PC.
· Design: Cu adevarat deosebit. Recunosti un Mac imediat.
· Soft: Se gaseste pe piata destul de greu. Nici piratat si nici licentiat nu se gaseste pe toate drumurile.

Argumente pro mac
· Cand o afacere se bazeaza pe editarea de imagine si sunet atunci calculatorul produs de
Apple este cea mai buna optiune;
· Chiar daca este mai scump performantele sale sunt pe masura.

PC – plusuri si minusuri

· Compatibilitate: Recunoaste mai putine fisiere Mac. Aceasta problema se poate rezolva cu programe de convertire a fisierelor de Mac in unele compatibile pentru PC.
· Pret: Depinde de configuratie si de la ce distribuitor este cumparat. Pretul poate varia intre 800 si 3.000 de dolari.
· Aplicatii multimedia: In cazul in care calculatorul va fi folosit in special pentru jocuri, atunci PC-ul este alegerea cea mai buna.
· Design: Variaza de la un distribuitor la altul.
· Soft: Se gaseste in toate magazinele de specialitate si pe piata pirat.

argumente pro pc
· Daca vrei sa-ti iei un calculator numai pentru jocuri si aplicatii de tipul celor din suita Office;
· Nu risti sa dai banii pe niste performante pe care, probabil, nu o sa le folosesti niciodata.