Românii aruncă la gunoi 1,85 milioane de tone de alimente în fiecare an, ceea ce reprezintă 97,5 kilograme de mâncare pentru fiecare român, în timp ce la nivel european aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual sau 180 de kilograme pe locuitor.
În acest sens, Ministerul Agriculturii lansează în parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor in Romania (ANPCPPSR) o campanie de educare şi informare a consumatorilor cu privire la reducerea risipei în domeniul alimentelor în conformitate cu practicile europene, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2013.
"Am demarat această campanie împreună cu aceste organizaţii pentru diminuarea risipei de produse alimentare, iar într-o etapă viitoare ni se va alătura şi MAI pentru a transmite mesajul şi către primării sau consilii judeţene. O astfel de campanie mai există doar în alte şase state europene care au implementat astfel de programe. Campania are la bază propunerea UE ca anul 2014 să fie anul de luptă împotriva risipei de produse agroalimentare", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, într-o conferinţă de presă.
Risipa de alimente reprezintă pierderea de alimente naturale sau gătite, în timpul sau după pregătirea mesei. Aceasta este adesea cauzată de ambalarea sau depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare sau de lipsa unui plan pentru cumpărături.
"Această risipă se realizează pe lanţul alimentar, atât înainte sub forma de materii prime proaspete cât şi ulterior şi îngroaşă cantităţile de deşeuri pe care le aruncăm. Şi la restaurant, când se văd în faţa meniului, românii comandă cu poftă mai mult decât pot mânca: o ciorbă, o friptură cât farfuria şi tot felul de bunătăţi care le fac cu ochiul la desert. La cumpărături, ne place să vedem coşurile pline, chiar dacă nu avem nevoie de tot ce punem în ele, iar în momentul când mergi înfometat la magazin ai tendinţa să cumperi mai multe produse. Aşa se face că anual ajung la gunoi 1,85 milioane de tone de alimente", a precizat Botănoiu.
Studiile Uniunii Europene estimează că gospodăriile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totală de deşeuri din produse alimentare, producătorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering pentru 14% din total. Statisticile arată că 15% dintre alimentele aruncate nici măcar nu au fost scoase din ambalaj. Se prognozează că până în anul 2020 cantitatea de alimente aruncate la gunoi va ajunge la 126 de milioane de tone. Studiile mai arată că în Asia şi Africa risipa de alimente este de numai 10-11 kilograme pe locuitor anual.
Parteneriatul MADR cu ANPCPPSR urmăreşte accesul consumatorilor la o informare corectă în vederea reducerii risipei in domeniul alimentelor, informarea şi educarea consumatorului român asupra drepturilor şi obligaţiilor din domeniul campaniei, astfel încât alegerea alimentelor să fie făcută în cunoştinţă de cauză.
Rezultatul campaniei se va finaliza prin punerea în dezbatere publică a concluziilor şi feedback-urile primite de-a lungul campaniei alături de practicile europene în domeniu.
Potrivit FAO, aproximativ o treime din produsele alimentare pentru consumul uman este irosit la nivel global – aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an, în timp ce pest un miliard de oameni trăiesc sub limita sărăciei, din care 79 de milioane sunt cetăţeni europeni.
Sursa: Agerpres