Deschiderea pieței libere a produselor și a forței de muncă, concurența, infuzia de principii și viziuni din țările mai dezvoltate, au generat o tranziție de transformare spre un sistem social democratic, ce a presupus adaptarea la o realitate total diferită de cea cunoscută. Mai greu sau mai ușor populația și-a găsit un nou mod de trăi care presupune pe lângă multele beneficii și disconfortul instabilității și al insecurității economice.
Educația financiară este și o disciplină în sine și cu toate că românii nu îi acordă, încă, atenția cuvenită, sunt din ce în ce mai multe persoane care vizitează o librărie pentru a cumpăra o carte despre finanțe și afaceri. Societatea, așa cum funcționează în prezent, presupune o cunoaștere cât mai bună a principiilor economice și a modului de gestionare eficientă a banilor. Fie că vrei să înveți cum să ai prosperitate în familie sau ești interesat să te lansezi în afaceri, educația financiară este garant al succesului și fericirii. Un om needucat financiar va face greșeli în investiții, va cheltui mai mult și va avea un stil de viață dezordonat, care va implica multe riscuri.
Dacă ești interesat să îți îmbogățești cunoștințele și să îți dezvolți aptitudinile financiare, poți apela la formatori specializați în domeniu, poți face cursuri sau poți cumpăra din librărie cărți ce te vor ajuta să înveți să faci o planificare atentă, să îți organizezi bugetul, să construiești un plan de economisire și unul de investiții, dar mai ales te va învăța să știi ce vrei și să iei decii înțelepte în ceea ce te privește pe tine și familia ta. Iată câteva titluri pe care le poți lua în considerare pentru început.
Cele 21 de calități ale liderului, de John C. Maxuel, pare că nu ar avea legătură cu finanțele și totuși este cea mai bună carte pentru a porni pe acest drum. În familie sau organizație, afacere proprie sau angajat în întreprinderea altcuiva, întotdeauna faci parte dintr-un grup și, de modul în care știi să gestionezi rolul pe care îl ai în echipă, depinde succesul pe care îl ai. Cartea îți dă ocazia să parcurgi un proces de autocunoaștere și dezvoltare personală și o poți folosi ca un ghid, învățând metode de lucru în grup și managementul unei echipe. Fericirea depinde până la un punct de latura financiară și educația financiară trebuie să înceapă cu motivul de bază pentru care dorești să îmbunătățești acest aspect din viața ta și anume, să ai relații mai bune.
Pachetul WOW! Noul ghid ca să trăiești o viață abundentă și împlinită, autor Florin Păsat, îți pune la dispoziție tehnici și metode învățate și dezvoltate de acest trainer român, în urma pregătiriii și a experienței lui de viață. Educația financiară trebuie să aibă un cadru și, dacă ești interesat în primul rând de bunăstarea individuală, acesta este unul dintre cele mai potrivite pachete de pornire pe un nou drum. Aspectele financiare ale vieții sunt puse într-un context în care înțelegi ce anume și de ce este important să dezvolți la tine.
Impulsul pentru vocația ta, scrisă de Pera Novacovici, este o altă carte pe care merită să o iei din librărie. Pentru a produce bani și a te bucura de ei, ideal este să faci o activitate plăcută. Acest ghid practic propus de un psiholog și trainer pe baza experienței din România, te ajută să treci peste obstacole, să îți descoperi talentele și să le fructifici.
O pereche de pantofi: finanțele și contabilitatea afacerii, de Tinca Celnicu, se adresează „nefinanțiștilor” doritori să învețe cum să-și chivernisească resursele și cum să construiască o afacere. Scrisă simplu și cu umor este o carte ce te ajută, dacă vrei să intri în domeniul business-ului sau ești deja manager.
Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunități și succes în afaceri, autor Marius Ghenea, apărută în librărie în 2011, a devenit un bestseller în România, devenind un ghid sau manual pentru românii care vor să se lanseze în afaceri și să învețe bazele antreprenoriatului. Dacă ești printre cei ce vrea să facă un pas înainte spre independența financiară, acest material nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.
Banii. Stăpânește jocul, a lui Tony Robbins, celebrul speaker și traner motivativațional, este cartea pe care trebuie să o ai, dacă ești interesat de educație financiară și vrei să alegi una din multele cărți scrise de acest autor. Bine structurată și practică, îți pune la dispoziție 7 pași simpli spre libertate financiară și deși e scrisă în context american, conține elemntele de bază, ce pot fi adaptate de fiecare în contextul propriu.