Tratativele diplomatice pentru acest parteneriat au durat cinci ani. Prima dată când cele două țări au discutat la nivel înalt despre un asemenea cadru de strângere a relațiilor a fost în 2018, când premierul nipon de atunci, Shinzo Abe, a vizitat România. Din cauza disputelor politice dintre Liviu Dragnea și premierul de atunci, Mihai Tudose, care au culminat cu demisia de la Palatul Victoria a celui din urmă, vizita a fost un eșec. Acum, când „rănile” diplomatice au fost pansate și toate detaliile au fost puse la punct, acordul a fost semnat.
În practică, acest Parteneriat Strategic deschide poarta aprofundării relațiilor bilaterale dintre cele două țări, la nivel de politica externă și dialog pe teme de securitate, cooperare economică, culturală, dar mai ales pe segmentul schimbului de informații în domeniile științific și tehnologic, pe aspecte care țin de inovare și cercetare.
Primul efect al Parteneriatului Strategic a și avut loc, pe partea energetică. În această vizită, s-a discutat deschiderea unei colaborări în domeniul energiei nucleare. România are în plan extinderea centralei atomo-electrice de la Cernavodă, prin construirea reactoarelor 3 și 4, dar și dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR).
În aceste aspect, aducerea experienței japoneze de înaltă performanță și a investitorilor din această țară va fi un câștig pe termen lung pentru țara noastră. Cu aceeași ocazie, s-a mai discutat despre îmbunătățirea sectorului regenerabilelor, mai exact despre producerea de electricitate din surse eoliene și din hidrogen.
După Japonia, președintele Klaus Iohannis a vizitat Singapore, unde șeful statului a condus delegația care a prezentat oportunitățile de atragere a investițiilor singaporeze în România. Punctual, agenda vizitei a mai vizat și intensificarea cooperării în IT, educație, cercetare, securitate alimentară, și mediu. Aceasta a fost prima vizită a unui șef de stat al României în Singapore în ultimii 20 de ani.