Am economisit sau am păgubit? Cele 1,6 miliarde de lei pe care Finanţele speră să le treacă la activ ne costă disfuncţii grave în domeniile sănătăţii, justiţiei, administraţiei şi accesării fondurilor europene. Cazul şocant al bebeluşului ars în incubator a dezvăluit problemele unui sistem sanitar bolnav. În timp ce asistenta se apără spunând că era singură în tura de noapte fiindcă restul colegelor se aflau în concediu fără plată, părinţii copilului au acţio
Am economisit sau am păgubit? Cele 1,6 miliarde de lei pe care Finanţele speră să le treacă la activ ne costă disfuncţii grave în domeniile sănătăţii, justiţiei, administraţiei şi accesării fondurilor europene.
Cazul şocant al bebeluşului ars în incubator a dezvăluit problemele unui sistem sanitar bolnav. În timp ce asistenta se apără spunând că era singură în tura de noapte fiindcă restul colegelor se aflau în concediu fără plată, părinţii copilului au acţionat spitalul în instanţă, cerând despăgubiri de un milion de euro.
Marius Petcu, preşedintele Federaţiei Sanitas, recunoaşte că această situaţie a agravat problemele deja existente. Petcu spune că, obligând medicii şi personalul sanitar să îşi ia concediu fără plată, Guvernul a dat o ultimă lovitură domeniului sănătăţii publice, în condiţiile în care există deja un deficit de aproape 30.000 de posturi, iar exodul forţei de muncă în străinătate s-a amplificat. Preşedintele Sanitas susţine că Executivul nu a fost în stare să-şi asume faptul că în sistemul bugetar există şi categorii de salariaţi care nu pot fi trimise în concediu fără plată. „Toţi colegii se plâng că nu pot să acopere nici activitatea curentă. Cei care lucrează în ture sunt cei mai afectaţi. În ceea ce-i priveşte pe medicii şi asistentele care intră în gărzi, aceştia nu pot pleca acasă doar pentru că aşa a cerut Guvernul. Practic, ei muncesc gratis. Este un cadou pe care angajaţii din sistemul sanitar îl fac membrilor Executivului“, adaugă Petcu.
Principiul dominoului
Ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, anunţa triumfător în urmă cu câteva luni că zece zile de concediu fără plată ar însemna o economie de 1,6 miliarde de lei la buget. El a omis însă să ia în calcul şi faptul că aplicarea măsurii va diminua puterea de cumpărare a celor 1,4 milioane de bugetari, lovind într-unul dintre cei mai importanţi vectori ai economiei, consumul.
Pe de altă parte, zece zile de concediu pot genera un adevărat blocaj în anumite instituţii. Iar când acestea gestionează fonduri europene, vorbim de o pagubă nemijlocit măsurabilă. „În condiţiile în care schema de personal a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ (AM POS CCE) nu este completă şi volumul de muncă a personalului este peste cel normal, acordarea zilelor fără plată determină întârzieri în îndeplinirea atribuţiilor care îi revin acestuia în conformitate cu regulamentele europene şi legislaţia naţională“, spune Simona Boancă, expert în cadrul AM POS CCE. Ca urmare, absorbţia celor 700 de milioane de lei, cât reprezintă suma fondurilor disponibile în această perioadă în cadrul acestui program, este întârziată. Iar AM POS CCE este doar un exemplu.
Infractorii nu intră în concediu
Justiţia este un alt domeniu unde se lucrează la foc continuu. Dosare cu miză mare în comercial şi penal aşteaptă să fie soluţionate. Cu toate acestea, atât procurorii, cât şi judecătorii şi personalul auxiliar trebuie să intre în concediu fără plată. De exemplu, Ministerul Public a decis ca procurorii şi pesonalul auxiliar să îşi ia 6,5 zile de concediu, economisindu-se 5,1 milioane de lei/lună. „Aşa se redresează economia naţională? Criza adevărată o suportă cetăţenii, în special debitorii băncilor şi chiriaşii. Noi oricum muncim şi sâmbăta şi duminica pentru a face faţă volumului mare de dosare. Cei care intră în concediu fără plată stau oricum la birou ca să-şi termine treaba. Anul acesta, din cauza legii pensiilor, mulţi magistraţi au luat hotărârea să se retragă din activitate. Posturile au fost blocate, iar noi trebuie să acoperim şi ceea ce trebuiau să facă aceştia. Din această cauză, procesele au fost blocate“, ne-a spus Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).
Decizia de a trimite bugetarii în concediu fără plată a amplificat starea de nemulţumire deja existentă. Bilanţul real al acestei controversate măsuri, incluzând şi pierderile, nu doar beneficiile aparente, va fi cunoscut în următoarele luni.
Trebuie să gândeşti cum să redresezi economia şi să aduci bani la buget, nu cum să mai ciupeşti nişte bani din salarii.
Mona Pivniceru, preşedintele AMR