România s-a trezit peste noapte prinsă în scandalul cărnii de cal care inflamează deja de o lună şi jumătate opinia publică din Marea Britanie şi Franţa.
În esenţă „scadalul” se referă la substituirea parţială a cărnii de vită cu cea de cal în cadrul unor produse având ca bază carnea tocată – precum burgerii (cum s-a întâmplat în Marea Britanie unde a început scandalul) sau lasagna (cum s-a întâmplat în Franţa).
Acuzaţia formulată nu se referă la utilizarea în sine a cărnii de cal ci la inducerea în eroare a consumatorilor.
Scandalul în care acum a fost atrasă şi România a început pe 16 ianuarie când autoritatea pentru siguranţă alimentară din Irlanda a anunţat că a găsit în burgerii de vită distribuiţi pe piaţă de Silvercrest Foods în Irelanda şi Dalepak Hambleton in Marea Britanie, subsidiare ale ABP Food Group, urme de carne de cal, mergând în cazul unui produs pînă la 29% – descoperiri care au stat la baza deciziei de retragere de pe rafturi a peste 3 miloane de burger din magazine aparţinând Tesco, Aldi, Iceland, Dunnes Stores şi Lidl, ultima companie fiind prezentă şi în România.