Cheltuielile cu deplasările, telefoane, carburanţi şi birotică vor fi reduse cu 50% la nivelul tuturor instituţiilor guvernamentale, pornind de la cabinetul premierului şi până la agenţii, concomitent cu diminuarea cu 20% a costurilor cu bunuri şi servicii şi reducerea cu 25% a numărului de angajaţi
Reducerile de cheltuieli au fost decise în şedinţa de miercuri seara a Guvernului, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
În şedinţă, premierul Emil Boc a cerut fiecărui ministru ca, până vineri, să prezinte un plan concret de reducere cu 25% a fondului de salarii şi a numărului de angajaţi, inclusiv din agenţiile guvernamentale aflate în subordine.
„S-a solicitat ca, până vineri, miniştrii să propună reducerea fondului de salarii cu 25% şi a numărului de angajaţi tot cu 25%, inclusiv în agenţiile guvernamentale, fiind astfel estimată o economie de un miliard lei”, au arătat sursele.
Tăierea stimulentelor sau excluderea
Premierul Emil Boc i-a atenţionat pe minştri că stimulentele acordate angajaţilor sunt prea mari şi le-a solicitat să sisteze plata unor astfel de bonificaţii „nesimţite”, avertizându-i că cine nu va respecta această cerere „va fi scos din echipă”, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
„S-a discutat despre uniformizarea salariilor în ministere, dar nu a fost găsită încă o soluţie. De la acest subiect a pornit însă o discuţie legată de stimulentele din instituţiile publice, iar premierul a solicitat miniştrilor să nu mai acorde «stimulente nesimţite», spunându-le că cine va fi prins că nu respectă această cerere, va fi «scos din echipă»”, au relatat sursele citate, participante la şedinţa de guvern.
Un document al Ministerului Finanţelor relevă că fondul de stimulente rezervat angajaţilor din instituţii publice a depăşit anul trecut 1,1 miliarde lei, pentru un număr mediu total de 336.648 posturi plătite, fără ca nivelul câştigului salarial mediu brut total să scadă în majroitatea instituţiilor sub 3.000 lei.
SURSA: Mediafax