Ce colinde se cântă de Crăciun? Tradițiile de Crăciun aduc o mare bucurie în casele românilor, în mijlocul iernii. Un obicei transmis din generație în generație este ca tinerii și copiii să meargă cu colindul, atât înainte de Nașterea Domnului, cât și după.

Colindătorii sunt răsplătiți cu bomboane, nuci, colaci și, uneori, cu bănuți din partea celor mai generoși. Dar de când începe acest frumos obicei? În majoritatea regiunilor din România, copiii merg cu colindul între 6 decembrie, de la Moș Nicolae, și 6 ianuarie, de Bobotează.

Ce colinde se cântă de Crăciun

Deși nu există o dată precisă pentru începutul colindelor, tradiția este marcată de obicei în perioada postului, când colindătorii pornesc pentru a răspândi vestea nașterii Mântuitorului și pentru a marca începutul Sărbătorilor de iarnă.

„Dar Biserica ne arată mult mai clar timpul potrivit în care este bine să cântăm colindele: astfel, găsim în slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) următoarea Catavasie: ‘Hristos Se naște, măriți-L, Hristos din ceruri, întâmpinați-L, Hristos pe pământ, înălțați-vă!’, cu nota: din această zi, aceste Catavasii se cântă până la întâia zi a lui ianuarie”, scrie crestinortodox.ro.

Biserica face o legătură între Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului și Praznicul Nașterii Domnului, subliniind conexiunea spirituală dintre cele două evenimente. Colindele pot fi cântate între 21 noiembrie și 1 ianuarie, dar, de obicei, această perioadă se extinde până pe 7 ianuarie.

În perioada premergătoare Crăciunului, cele mai îndrăgite colinde sunt: „Florile dalbe”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Trei păstori”, „Am plecat să colindăm”, „Deschide ușa creștine” și „Sus, la poarta Raiului”. Aceste melodii tradiționale răsună în casele românilor, aducând un spirit de sărbătoare și bucurie.

colinde Crăciun, chitară
SURSA FOTO: Dreamstime

Când se merge cu Steaua

Tradiția colindatului cu Steaua este una veche, transmisă din generație în generație. În ziua de Crăciun, după slujba de la biserică, tinerii se adunau în grupuri mari, în timp ce copiii formau grupuri mai mici și mergeau din casă în casă, purtând Steaua.

Tradiția colindatului cu Steaua se desfășoară între Crăciun și Anul Nou, având rolul de a vesti nașterea Mântuitorului.

În trecut, colindătorii confecționau singuri o stea mare din carton, pe care o acopereau cu poleială și o decorau cu flori și beteală, creând astfel un simbol al luminii și al bucuriei Crăciunului.