Câtă vreme SUA și Rusia s-au implicat masiv în acest concept, nu e de mirare că și China testează elicoptere de atac care operează alături de UAV-uri.
„În timp ce diferite țări au testat roiuri de drone sau avioane de dimensiuni complete care lucrează cu UAV-uri, pentru Armata chineză acest concept este abia acum în dezvoltare”, potrivit Biroului de studii militare externe al armatei SUA.
Ziarul PLA Daily a descris un exercițiu din luna mai, care a combinat un elicopter de atac și o dronă de recunoaștere: „În cabina elicopterelor, echipajul dă comenzi către o dronă, la 100 de metri distanță. Drona își schimbă constant atitudinea de zbor și transmite informații în timp real despre câmpul de luptă către un panou de control la bordul elicopterului. În vară, o brigadă a Armatei adoptat un model inovator de antrenament, folosind un UAV în tandem cu un elicopter armat.”
Există însă semnale că unii comandanți chinezi au anumite rezerve cu privire la combinația elicoptere cu echipaj și drone. „Integrarea noilor forțe de luptă a adăugat provocări sarcinii de comandă, cerând comandanților să calculeze cu acuratețe diverși parametri precum numărul soldaților, timpul acțiunilor de luptă și performanța echipamentului”, continuă PLA Daily.
Cu toate acestea, comandanții Armatei Populare Chineze de la sol cred că operațiunile integrate aer-sol vor deveni normă. „Viitoarele câmpuri de luptă nu vor mai exista așa cum erau în sensul tradițional. Iar operațiunile de luptă vor avea loc simultan în mai multe dimensiuni”, a declarat comandantul Li Xincheng.
China urmărește de altfel fiecare pas al americanilor. Army Futures Command, o nouă organizație însărcinată cu dezvoltarea de noi tehnologii, lucrează la integrarea platformelor echipate cu roiuri de drone. AFC „explorează potențialul de a implementa sisteme aeriene fără pilot (UAS) și vehicule terestre fără pilot (UGV) ca și componente complementare ale roiului”, arată un comunicat de presă al Armatei.
De exemplu, roiurile de drone mici ar putea urmări o țintă, de exemplu un luptător de gherilă care se deplasează pe teren accidentat. Și unde o unitate armată convențională nu ar putea să ajungă rapid. Dar drona ar putea transmite date către unitate, care ar putea apoi să ochească ținta.