Posesorii de carduri emise de băncile româneşti nu ştiu la ce curs de schimb vor face plăţile atunci când merg la cumpărături în străinătate. În plus, contul le este subţiat de alte comisioane bancare. Plata cu cardurile emise în lei la comercianţii din zona euro poate presupune efectuarea a două schimburi valutare. În cazul posesorilor de carduri emise sub sigla Visa, organizaţie pentru care moneda de referinţă este dolarul SUA, suma în lei este convertită în dolari, i
Posesorii de carduri emise de băncile româneşti nu ştiu la ce curs de schimb vor face plăţile atunci când merg la cumpărături în străinătate. În plus, contul le este subţiat de alte comisioane bancare.
Plata cu cardurile emise în lei la comercianţii din zona euro poate presupune efectuarea a două schimburi valutare. În cazul posesorilor de carduri emise sub sigla Visa, organizaţie pentru care moneda de referinţă este dolarul SUA, suma în lei este convertită în dolari, iar cea rezultată este transformată ulterior în euro. Cursurile la care se fac schimburile valutare sunt de obicei cele practicate de Visa în ziua efectuării tranzacţiei.
Majoritatea băncilor autohtone utilizează, în cazul acestor plăţi, cursurile de schimb Visa sau MasterCard. Există însă şi bănci autohtone care folosesc cursul de schimb afişat de Banca Naţională a României. BCR are această politică, însă instituţia percepe în aceste situaţii şi un comision de schimb valutar de 2% în cazul cardurilor de debit în lei. În acelaşi timp, cursul utilizat nu este cel din ziua efectuării tranzacţiei, ci din ziua în care este decontată tranzacţia. Decontările au loc de obicei câteva zile mai târziu. Şi RBS percepe comision de conversie valutară, tot de 2% din suma cu care este debitat contul ataşat cardurilor în lei.
Pe de altă parte, între cursurile de schimb utilizate în decontarea tranzacţiilor efectuate cu cardurile în lei există diferenţe semnificative. Pentru data de 4 august a.c., MasterCard a afişat un curs de 4,2250 lei pentru un euro, Visa de 4,248009 lei, iar BNR de 4,2527 lei.
Comisioane usturătoare la retragerile de numerar
Clienţii BCR şi UniCredit Țiriac care retrag numerar de la ATM-urile din afară, dar care fac parte din acelaşi grup cu instituţiile bancare de pe piaţa locală plătesc comisioane mai mici.
4 miliarde lei cheltuite în afara ţării
Numărul de plăţi la comercianţii din alte ţări efectuate cu carduri emise de instituţiile de credit de pe piaţa autohtonă a fost de 0,74 milioane în primele trei luni ale acestui an, în creştere faţă de perioada anterioară. În acelaşi timp, numărul retragerilor de numerar de la bancomatele din alte ţări a fost de circa 0,13 milioane de tranzacţii pe lună.
În schimb, sumele retrase de la ATM-urile locale de pe carduri emise în afara ţării sunt mai mari decât cele plătite direct la comercianţi. În primul trimestru, valoarea tranzacţiilor de pe cardurile emise de bănci externe a ajuns la aproape 260 de milioane de lei pe lună.
Sumele plătite la comercianţii din afara ţării cu carduri emise de bănci locale s-au ridicat la aproape 2,8 miliarde lei în perioada martie 2009 – martie 2010.
Tranzacţii
Cursurile de schimb la care se decontează tranzacţiile externe sunt o ruletă la care poţi câştiga sau poţi pierde. Paritatea la care ai plătit o afli când te uiţi pe extrasul de cont