Există însă şi categorii de angajați nevoiți să lucreze în aceste zile, cărora trebuie să li se dea, ulterior, timp liber corespunzător și un spor la salariul de bază.
Codul muncii prevede că e vorba de angajații din unitățile sanitare și de cei din unitățile pentru alimentație publică (pentru asigurarea asistenței sanitare, respectiv a aprovizionării cu produsele alimentare de strictă necesitate). La fel, e nevoie ca și angajații din locurile unde activitatea nu poate fi întreruptă să lucreze, potrivit avocatnet.ro.
În cazul angajaților care lucrează în 1 și 2 ianuarie, trebuie să le fie compensată această perioadă cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile. Dacă nu se pot da zile libere, din motive justificate, salariații care lucrează în 1 și 2 ianuarie trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază, pentru aceste zile libere lucrate.
În rest, nu există justificare pentru neacordarea zilelor libere de 1 și 2 ianuarie. Astfel, angajatorii care nu le acordă, în aceste condiții, riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Aceeași sancțiune o riscă și cei care nu acordă compensațiile legale pentru munca în zilele nelucrătoare.