Comisia Europeană ne creditează cu cinci miliarde de euro, dar doreşte rezultate în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, fiind pentru prima dată când un stat membru este astfel condiţionat. Comisarul european Leonard Orban a declarat pentru Capital că în textul deciziei Consiliului UE privind acordarea împrumutului ce vine în completarea acordului cu FMI există o trimitere la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) privind sistemul judiciar şi lupta
Comisia Europeană ne creditează cu cinci miliarde de euro, dar doreşte rezultate în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, fiind pentru prima dată când un stat membru este astfel condiţionat.
Comisarul european Leonard Orban a declarat pentru Capital că în textul deciziei Consiliului UE privind acordarea împrumutului ce vine în completarea acordului cu FMI există o trimitere la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei. „Se face o trimitere la continuarea verificărilor de către Comisia Europeană (CE) în cadrul MVC, dar şi a verificării modului în care au fost utilizate de către România fondurile europene de preaderare şi cele postaderare“, ne-a declarat Orban. El precizează că ajutorul de cinci miliarde pentru ţara noastră a fost pus într-un context mai larg, iar problema esenţială este dacă această condiţionare va fi sau nu inclusă în memorandumul de înţelegere prin care se stabilesc condiţiile de acordare a împrumutului. Documentul va conţine, în orice caz, o serie de condiţii de natură economică, care au fost de altfel cuprinse în decizia Consiliului UE şi care ne impun, printre altele, ca în acest an deficitul să nu depăşească 5,1%, reformarea parametrilor-cheie ai sistemului de pensii prin trecerea la indexarea pensiilor în raport cu inflaţia şi prin ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei, reducerea cheltuielilor şi subvenţiilor pentru companiile publice, introducerea sistemului unic de salarizare etc.
Memorandumul va fi încheiat în cursul lunii iunie. Ulterior, va fi semnat acordul de împrumut, în care se vor preciza condiţiile de eliberare a banilor. Orban susţine că vor fi probabil patru sau cinci tranşe, până la sfârşitul primului trimestru a lui 2011. Dacă însă memorandumul va cuprinde şi condiţionarea legată de MCV, este posibil să nu primim toate tranşele de bani. Includerea MCV în ecuaţia împrumutului pare să fie legată de recentul raport al Parlamentului European, prin care se cerea suspendarea temporară a fondurilor alocate României, dar şi de poziţiile exprimate în acelaşi sens de Bundestag şi de parlamentul olandez.
Semne rele
Banii vin în anumite condiţii
• Anul acesta deficitul bugetar să nu depăşească 5,1%
• Deficitul bugetar, menţinut sub 3% până în 2011
• În sectorul public, reducerea fondului de salarii (cu 5% faţă de 2008) şi a personalului (noile angajări, limitate la o şeptime numărul plecărilor)
Cele 5 miliarde de euro de la UE ar putea fi doar 4 sau chiar 3.
Vasile Puşcaş: „Vrem banii UE, dar să facem cu ei ce vrem noi“
Şeful DAE explică de ce incertitudinea pe care o transmitem partenerilor europeni a condus la condiţionarea finanţărilor.
Capital: De ce se vorbeşte de condiţionarea prin MCV a acordării împrumutului de către CE, atâta timp cât se ştie exact care este destinaţia banilor?
Vasile Puşcaş: Sunt convins că memorandumul de înţelegere va ţine cont numai de regulament. În acest caz, condiţionalităţile vor fi în domeniul fiscal, financiar şi al restructurării economiei. Din păcate, tema MCV este foarte politizată. Este vorba de incertitudinea pe care noi o oferim partenerilor europeni. Statele din sud-est sunt văzute mai aproape de metodele orientale în ceea ce priveşte administraţia publică. Există legende legate de corupţia din aceste ţări. Dar importante sunt obiectivele şi, de aceea, trebuie să privim dincolo de problemele cotidiene şi de criză şi să utilizăm inteligent aceşti bani. Trebuie să facem o restructurare economică, care să pună accent pe produsele autohtone şi pe participarea la schimburile economice şi cu brandurile noastre, nu numai cu forţa de muncă.
Capital: Restructurare înseamnă şi închiderea „găurilor negre“ din industrie?
Vasile Puşcaş: Sigur, înseamnă eficientizarea economică a fiecărei firme. Şi în acordul cu FMI se prevede ieşirea din criză evoluând către sistemul internaţional, care va deveni foarte competitiv, prin brandul de ţară şi branduri de produs.
Capital: Concret, ce rezultate aşteaptă CE? Nu riscăm ca, în acest an electoral, justiţia să se facă la televizor, cu arestări în direct?
Vasile Puşcaş: Comisia aşteaptă ca autorităţile, şi nu mă refer numai la guvern, ci şi la autorităţile legislative, judiciare şi chiar la ONG-uri, să-şi realizeze obligaţiile asumate faţă de cetăţenii români, faţă de instituţiile comunitare şi de statele membre. Noi vrem să luăm banii de la UE şi să facem cu ei ce vrem noi. Deseori, chiar am fost întrebat: „De ce ni se pun condiţii pentru aceşti bani? Să ni-i dea, că ştim noi ce să facem cu ei!“.