Majoritatea oamenilor știu însă că chipsurile de cartofi sunt o gustare sărată, grasă și nesănătoasă. Acum, însă, consumatorii ar trebui să fie atenți și la alți poluanți. Multe tipuri de chipsuri nu au trecut testul Öko-Test.
Activitatea Öko-Test se concentrează pe teste extinse pentru bunuri și servicii, care sunt apoi publicate. Testul pune un accent deosebit pe sănătate și mediu, dar caracteristicile de performanță sunt, de asemenea, supuse unor teste practice extinse.
Astfel, potrivit testului, cea mai bună performanță a fost a unui tip de chipsuri Dennree, produs de FZ Organic Food. Astfel, „Dennree Potato Chips Paprika” a fost câștigătorul testului într-un studiu recent realizat de Öko-Test. Există însă și în cazul acestui produs un punct critic: conținutul de sare măsurat se abate foarte mult de la cel declarat.
Cu toate acestea, poluantul periculos acrilamidă și componentele de ulei mineral au putut fi detectate în ele, dar doar în cantități infime. Conform testelor de laborator, nu a existat nicio contaminare cu pesticide.
Pe de altă parte, nu putem spune același lucru despre alte tipuri de chipsuri de cartofi, scrie WA.de.
Substanțele nocive din chipsurile de cartofi
Deoarece în testele de laborator au putut fi detectați numeroși poluanți, nouă soiuri din cele 20 de chipsuri de cartofi testate s-au evidențiat negativ în mod deosebit.
Iată rezultatele Öko-Test pe scurt:
- un tip de chipsuri, cu aromă de paprika, cu calificativul general „foarte bun”, dintre care un produs este ecologic;
- șase tipuri, cu aromă de paprika, cu un calificativ general „bun”;
- trei tipuri de chipsuri, cu aromă de paprika, cu un rating general „satisfăcător”;
- un tip de chipsuri, cu aromă de paprika, cu o evaluare generală „adecvată”;
- nouă tipuri de chipsuri, cu aromă de paprika, cu o evaluare generală „nesatisfăcătoare”, dintre care șase produse sunt ecologice.
Problema este că multe chipsuri sunt deja nesănătoase, dar dacă sunt implicate și substanțe nocive, acestea devin potențial periculoase pentru consumatori. În special, acrilamida conținută în multe chipsuri de cartofi pare a fi un motiv de îngrijorare. Aceasta a fost găsită în opt dintre produsele testate.
„Substanța s-a dovedit a fi cancerigenă în experimentele pe animale. Deși niciun produs verificat nu este lipsit de acrilamidă, producătorii convenționali stăpânesc problema mai bine decât bios”, se arată în raport.
Componentele de ulei mineral au fost, de asemenea, găsite de mai multe ori în formă prea concentrată. Concret, cei care au testat produsele au raportat următorii poluanți în multe chipsuri de cartofi:
- Acrilamidă;
- Componente ale uleiului mineral;
- Esteri ai acizilor grași glicidilici;
- Glicoalcaloizi;
- Pesticide.
Chipsuri de cartofi cu poluanți în ele
Potrivit raportului, „Chio Red Paprika Chips” a avut o performanță deosebit de slabă. În acestea, valoarea acrilamidei a fost ridicată, iar valoarea componentelor de ulei mineral a fost, de asemenea, ușor mai mare.
De asemenea, au fost detectate pesticide precum deltametrinul (nivel ridicat) și 1,4-dimetilnaftalina (în cantități infime). Produsul „Lay’s Red Peppers” au obținut, de asemenea, scorul „inadecvat”.
Au fost detectate urme de componente de ulei mineral și o valoare crescută a acrilamidei. Au fost detectate, de asemenea, pesticide (clorprofam ușor ridicat, urme de 1,4-dimetilnaftalină), precum și arome și potențiatori de aromă (arome, glutamat monosodic, guanilat disodic, inozinat disodic).
Pe de altă parte, au existat vești bune pentru producătorii de chipsuri Funny-Frisch-Chips, care s-au confruntat recent cu o retragere de pe piață. Chipsurile de cartofi „Funny-Fresh Chips Fresh Hungarian” de la Intersnack au obținut un scor „bun”. Dar și aici au fost detectate în testele de laborator acrilamidă, componente de ulei mineral și pesticidul 1,4-dimetilnaftalină – un inhibitor de germeni.
Așadar, dacă vreți să fiți în siguranță, nu vă atingeți deloc de chipsuri. Pentru unii, însă, acestea fac pur și simplu parte dintr-o seară bună la televizor – și sunt pur și simplu prea gustoase.