Biscuiții Oreo sunt un desert foarte apreciat, în special de copii. Aceștia sunt adesea savurați cu lapte sau pur și simplu ca o gustare delicioasă. Dragoș Pătraru a studiat cu atenție ingredientele listate pe eticheta acestui produs faimos. Oreo are o istorie lungă, fiind cei mai vânduți biscuiți din Statele Unite încă din 1912.
Produsul Oreo constă din doi biscuiți de ciocolată, umpluți cu o cremă din diferite arome. Biscuiții sunt disponibili pe piață la scară globală, fiind promovați prin diverse campanii de marketing și vânzări.
Ce conțin, de fapt, biscuiții Oreo. Dragoș Pătraru i-a atuncat la gunoi
Potrivit Kraft Foods, Oreo sunt „cei mai bine vânduți biscuiți din lume”, iar popularitatea acestora continuă să crească, la fel și volumul lor de distribuție. În martie 2012, Revista Time a raportat că biscuiții Oreo sunt disponibili în mai mult de 100 de țări. De asemenea, se estimează că, de la începuturile producției în 1912, au fost produse la nivel global peste 450 de miliarde de biscuiți Oreo.
„Oreo, biscuiți Oreo original. Ingrediente: Făină de grâu, zahăr, ulei de palmier, ulei de rapiță, cacao cu conținut redus de grăsime 4,3%, amidon din grâu, sirop de glucoză fructoză, agenți de afânare, carbonați de amoniu, carbonați de potasiu, carbonați de sodiu, sare, emulsifianți, lecitine din soia, corector de aciditate, hidroxid de sodiu, aromă.
Poate conține urme de lapte. Glucide 68 de grame, din care zaharuri – 38 de grame. Cacao cu conținut redus de grăsime înseamnă pudră de cacao ce conține maximum 20% unt de cacao”, se arată pe eticheta produsului.
Pătraru a examinat cu atenție toate ingredientele de pe etichetă și, după ce a citit lista, a decis să arunce biscuiții la gunoi, exprimându-și opinia:
„Multe, foarte multe porcării în acești biscuiți. Nu, nu”.
Cei mai periculoși crenvuști
Recent, Dragoș Pătaru a atras atenția și asupra ingredientelor periculoase din crenvuști. Astăzi, rețeta include mai mulți aditivi alimentari, iar calitatea cărnii folosite este adesea pusă sub semnul întrebării. Jurnalistul, de exemplu, o descrie ca fiind „cea mai proastă”.
În continuare, Dragoș Pătraru analizează ingredientele crenvurștilor de la Caroli Foods. El atrage atenția asupra etichetei acestora, observând că, deși se menționează că sunt produși în România, ingredientul principal provine din Uniunea Europeană. De asemenea, Pătraru remarcă faptul că produsul este etichetat cu 80% carne, dar ridică întrebări privind proveniența acesteia.
Examinând lista ingredientelor, el punctează prezența unor aditivi precum stabilizatori, conservanți, agenți de întărire și coloranți, dar și a unor ingrediente precum proteina din lapte și lactoza. Mai multe puteți citi aici.