Iepurașii de ciocolată sunt atrăgători, dar au etichete suspecte
Ce conțin, de fapt, iepurașii de ciocolată de Paște? Deși ambalajele colorate și personajele simpatice îi atrag pe cei mici, Dragoș Pătraru a analizat compoziția mai multor produse de la branduri cunoscute precum Kinder, Milka, Heidi, Muller și Cosmo, arătând că multe dintre ele conțin ingrediente procesate, cantități mari de zahăr și grăsimi, precum și aditivi alimentari care pot ridica semne de întrebare.
Exemple concrete de pe rafturi
Ce conțin, de fapt, iepurașii de ciocolată de Paște? Un exemplu oferit este iepurașul de ciocolată cu lapte marca Helgert (60g), care conține zahăr, lapte praf, masă de cacao și emulgatori (lecitină din floarea-soarelui). Conținutul nutrițional: 20,4g de grăsimi și 33g de zaharuri la 60g de produs – o cantitate mare pentru un copil.
Alt produs analizat este iepurașul Kinder de 55g, cu ciocolată și un strat interior de lapte. Pe lângă zahăr și lapte praf, figurina conține grăsimi vegetale de palmier, lecitină din soia și vanilină, toate combinate într-un produs care conține aproximativ 20g de grăsimi și 30g de glucide.
Figurină din ciocolată albă cu umplutură de praline de la Heidi conține zahăr, 0 lapte praf integral, grăsimi vegetale, ulei de palmier, lapte praf degresat, alune de pădure, 2% cacao pudră, grăsimi din lapte, masă de cacao, emulsifiant, lecitină. Pe etichetă regăsim și soia, migdale, boia de ardei dulce, aromă de vanilie naturală. Raportat la cele 20g avem 7,8g de grăsime, 10,4g de glucide un gram de proteine substanță uscată de cacao din ciocolată albă 29%, scrie gandul.ro.
Iepurașul Milka 45g: zahăr cât cuprinde, se plânge Dragoș Pătraru, masa de cacao, lapte praf degresat, zer praf din lapte, grăsime din lapte, emulsifianți, lecitine din soia 407, pastă de alune de pădure, aromă. Avem 14g de grăsimi, 25g de glucide 2,9g de proteine, substanță uscată de cacao 33% minimum.
Părinții, îndemnați să citească eticheta
Jurnalistul a subliniat că părinții ar trebui să acorde o atenție deosebită etichetelor produselor destinate copiilor, mai ales atunci când vine vorba de dulciuri.
El a întrebat retoric: „Ce aveți cu copiii?”, sugerând că industria alimentară ar trebui să își asume mai multă responsabilitate în ceea ce privește calitatea ingredientelor folosite.
Un mesaj pentru consumatorii atenți
Ce conțin, de fapt, iepurașii de ciocolată de Paște? Produsele aparent inofensive pot ascunde, în realitate, un conținut bogat în zahăr, grăsimi și aditivi care pot afecta sănătatea pe termen lung. În acest context, Pătraru a încurajat alegerea unor alternative mai naturale și mai echilibrate din punct de vedere nutrițional, precum ciocolata cu un conținut ridicat de cacao sau dulciurile preparate acasă.
În plin sezon pascal, semnalul de alarmă tras de Dragoș Pătraru vine ca un îndemn pentru o alegere conștientă a produselor oferite copiilor. Dulcele sărbătorilor nu ar trebui să compromită sănătatea celor mici, iar transparența etichetelor și educația alimentară devin mai importante ca oricând.