Dar toate vaccinurile au același obiectiv: să declanșeze răspunsul imun al organismului la antigeni – viruși, bacterii și alți agenți patogeni sau părți ale acestora.
Pentru a produce vaccinuri într-un mod sigur și eficient și pentru ca acestea să funcționeze bine, este foarte important să conțină și alte ingrediente-cheie. Acestea sut cunoscute sub numele de „excipienți”.
Ce conțin vaccinurile
Linda Geddes, de la GAVI, Alianța globală pentru vaccinuri, a analizat ingredientele active care intră într-un vaccin și ce rol joacă acestea. În general, vaccinurile conțin următoarele ingrediente:
1. Apă sterilă
2. Lichide antiseptice
3. Agenți antivirali / Antigen (material genetic al unui virus țintă) pentru stimularea reacției imune în organism
4. Conservanți pentru prevenirea contaminării
5. Alte ingrediente
În afară de ingredientul activ (antigeni), vaccinurile conțin multe alte lucruri. Acestea sunt cunoscute tehnic sub numele de „excipienți”.
Excipienții includ conservanți și stabilizatori, folosiți pentru a produce vaccinul, și adjuvanți. Aceste „alte” ingrediente sunt deseori o sursă de îngrijorare pentru părinți precauți și pentru unii pacienți.
Ingredientele cele mai obișnuite din multe vaccinuri sunt:
Timerosalul (etilmercur) din vaccinuri este cel care a dus la speculații că ar putea fi legat de autism sau alte afecțiuni. Formaldehida este folosită în vaccinuri pentru inactivarea virușilor și detoxifierea toxinelor bacteriene. O serie de studii au legat expunerea puternică pe termen lung la formaldehidă de anumite tipuri de cancer.
Aluminiul face vaccinurile mai eficiente prin întărirea răspunsului sistemului imunitar. Deși părinții au rezerve în a administra copiilor vaccinuri care conțin acest ingredient, cantitatea de aluminiu din vaccinuri este neglijabilă.
Ce sunt adjuvanții?
Știința din spatele vaccinurilor a trecut prin 220 de ani de dezvoltare. Astăzi, multe vaccinuri conțin ingrediente active suficient de robuste pentru a ne pune sistemul imunitar în acțiune. Unele au nevoie de un pic de ajutor suplimentar pentru a fi eficiente.
Adjuvanții întăresc vaccinurile. Sunt componente care determină un răspuns imun puternic, îmbunătățind eficiența unui vaccin. Exemple de adjuvanți includ: metale, uleiuri și molecule biologice (adică componente izolate de bacterii, ADN sintetic).
Adjuvanții contribuie la creșterea producției de anticorpi. Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) a publicat un studiu în 2011 în care a concluzionat că „expunerile episodice la vaccinurile care conțin adjuvant de aluminiu au un risc redus pentru sugari. Iar beneficiile utilizării vaccinurilor care conțin adjuvant de aluminiu depășesc orice preocupări teoretice”.