UCPR (Uniunii Crescătorilor de Păsări din România) dă asigurări că producătorii români de carne de pui operează la standarde tehnologice, etice și de responsabilitate de cea mai înaltă calitate.
Antibioticele nu sunt folosite de producătorii de carne de pui
UCPR dă asigurări că producătorii români de carne de pui lucrează după standardele europene cele mai înainte. Ei garantează un nivel înalt de siguranță și calitate a produselor din carne de pui, conform declarației UCPR , transmisă marți agenției de presă Agerpres.
Această declarație a fost emisă în contextul apariției periodice în spațiul public a unor informații false. Potrivit UCPR, aceste acuzații nefondate dezinformează consumatorii în ceea ce privește normele de bunăstare a puilor. Precum și calitatea și siguranța produselor avicole furnizate de producătorii autohtoni de carne de pui.
„În ultima vreme, asistăm la atacuri repetate de dezinformare care afectează în mod negativ încrederea consumatorilor şi aduc prejudicii industriei avicole din România. Este regretabil că informaţii false şi imagini manipulative sunt folosite pentru a crea o imagine distorsionată a condiţiilor de creştere a puilor în fermele avicole din România. În realitate, membrii UCPR respectă cu stricteţe standardele de bunăstare a animalelor şi se supun regulilor stricte de igienă şi siguranţă alimentară pentru a asigura producţia de carne de pui de calitate, in conformitate cu legislaţia naţională şi a UE”, precizează UCPR.
UCPR garantează consumatorilor că produsele provenite de pe lanțurile de producție avicolă ale membrilor săi provin de la pui de carne Broiler crescuți în condiții de bunăstare, respectând toate normele naționale și ale Uniunii Europene.
Conform informațiilor furnizate, vârsta minimă de sacrificare a puilor de carne este de cel puțin 42 de zile.
În plus, se asigură condiții de mediu optime, adaptate perioadei de creștere. Oferind spațiu suficient pentru mișcare și comportament natural, precum și condiții adecvate de adăpost (temperatură, lumină, aer, umiditate etc.).
Puii au nutriție corespunzătoare
De asemenea, se acordă atenție nutriției corespunzătoare. Se furnizează o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, adaptată fiecărei etape de dezvoltare a puilor. Acest lucru contribuie la o creștere sănătoasă și întărește sistemul imunitar. Accesul la apă curată și proaspătă pentru hidratare adecvată este asigurat. Iar controlul medical regulat este efectuat de medici veterinari, în conformitate cu normele în vigoare.
Este important de subliniat că antibioticele nu sunt utilizate ca stimulatori de creștere în acest proces de producție.
„UE este singura zona economică din lume care a promovat o legislaţie specifică bunăstării păsărilor. Amintim că Directiva 43 din 2007 prevede densităţile pe metru pătrat în kg la puii de carne şi care nu pot fi depăşite de niciun fermier din UE. Suplimentar faţă de legislaţia europeană cu prevederi minime de bunăstare, ţara noastră a solicitat şi a obţinut aprobarea Comisiei UE pentru aplicarea unui program de bunăstare superioară care prevede o reducere a densităţii (kg/mp) cu încă 15%”, se precizează în comunicat.
Fără antibiotice în carnea de pui
Reprezentanţii UCPR spun că, în urma unei iniţiative cetăţeneşti la nivelul UE (circa 1,5 milioane cetăţeni), Comisia a decis să modifice legislaţia privind bunăstarea animalelor.
Astfel, în această perioadă, legislaţia este în curs de elaborare. Urmând să fie supusă dezbaterii publice şi apoi să fie votată. În acord cu recomandarea ştiinţifică a EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor), bunăstarea puilor de carne va fi la nivelul bunăstării superioare practicate în prezent în România.
„Antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creşterea păsărilor, ci doar ocazional, la nevoie, ca formă de tratament. Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanţelor farmacologic active şi a altor reziduuri se realizează în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007. Mai mult decât atât, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de Comisia Europeană, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcţie de numărul de păsări din fiecare ţară. Tot Comisia Europeană recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de ANSVSA, care este auditată anual la capitolul reziduuri”, afirmă producătorii de carne de pui.