Ce conține, de fapt, vinul românesc
Săptămâna aceasta, publicația britanică Daily Mail a postat un articol în care se spunea că un vin românesc, marca Cramele Recaș, este vinul cu cele mai multe pesticide de pe rafturile magazinelor din țară.
Pe fond, Cramele Recaș au solicitat Daily Mail furnizarea de informații despre:
- brandul vinului menționat
- lotul acestuia
- magazinul de unde au fost prelevate probele
- fișele de analiză de la laboratorul acreditat
- studiile referitoare la legătura dintre scorurile reziduurilor identificate în vinurile menționate și dezvoltarea unor probleme grave de sănătate.
În urma acestei solicitări, Daily Mail a răspuns la ea, însă într-un mod indirect. Mai precis, a șters articolul respectiv de pe site.
În ceea ce privește articolul, Cramele Recaș spune că publicația:
- a furnizat informații incomplete
- a tras concluzii eronate cu privire la legătura dintre valorile sub limitele stabilite de UE ale reziduurilor de pesticide identificate
Cramele Recaș folosește pesticide în limita admisă
Cramele Recaș au precizat că folosesc pesticide, dar în limita admisă. De asemenea, Cramele Recaș au mai spus că, în legislație, se mai arată că nu există reglemetări în ceea ce privește numărul de pesticide folosite, dacă ele se încadrează în normale admise.
„Legislația nu menționează interzicerea folosirii mai multor tipologii de pesticide cât timp acestea nu depășesc limitele stipulate de UE. (…) Aceasta este, de fapt, o practică folosită în mod regulat de către producătorii din domeniul agriculturii, pentru ca planta să nu dezvolte un anumit tip de imunitate la un singur tip de pesticid folosit pentru evitarea posibilelor boli sau dăunători”, arată Cramele Recaș.
Vița de vie, una dintre cele mai susceptibile la boală plante
Cramele Recaș au comunicat indirect faptul că vița de vie este una dintre cele mai delicate și susceptibile la boli plante. Dăunătorii, precum insectele, ciupercile și fungi pot cauza:
- distrugerea completă a plantei
- reducerea producției
- obținerea unor fructe de calitate slabă pentru vinificație
Toți producătorii de vin, indiferent de zonă, recurg la tratamente cu pesticide pentru a proteja vița de vie. Excepția aici sunt cei care au trecut la reconversia organică a plantei.
Cramele Recaș se situează în fruntea pieței de vinuri din România în ceea ce privește cifra de afaceri și este cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din țară.
Acest producător din Banat administrează aproximativ 1.200 de hectare de viță de vie în zona Recaș, dispunând de o capacitate de producție și stocare de aproximativ 32.000.000 de litri pe an.