Ce cred cetățenii UE despre Politica Agriculturii. Un sondaj scoate totul la iveală

Sursă: Captură video YouTube

Cel mai recent sondaj Eurobarometru la nivelul UE dedicat agriculturii şi PAC scoate la iveală noi informații. Rezulatele arată că cei mai mulți cetățeni din UE sunt de părere că toți locuitorii beneficiază de pe urma Politicii Agricole Comune.

Sondajul a fost publicat marți de Comisia Europeană și arată că trei din patru cetăţeni ai UE sunt informaţi în legătură cu Politica Agricolă Comună (PAC) şi consideră că toţi locuitorii beneficiază de pe urma acesteia.

Datele sondajului arată că mai mulţi cetăţeni ai UE sunt informaţi în legătură cu Politica Agricolă Comună (73% în prezent, cu şase puncte procentuale mai mult decât în 2017) şi cred că toţi locuitorii beneficiază de pe urma acesteia, nu doar fermierii (76% în prezent, cu 15 puncte procentuale mai mult decât în 2017).

Lucrurile nu se opresc aici. Se pare că opiniile cetăţenilor referitoare la principalele obiective ale PAC sunt similare rezultatelor studiului din 2017.

Care este principalul obiectiv, în opinia cetățenilor UE

În ceea ce privește princiaplul obiectiv, cei mai mulţi cetăţeni ai UE cred că acesta trebuie să rămână furnizarea de alimente sănătoase, sigure, de calitate ridicată. Mai exact, aceasta este opinia a 62% dintre repondenţi, un nivel similar cu cel din 2017.

De asemenea, un număr din ce în ce mai mare de europeni consideră că UE îşi îndeplineşte rolul privind obiectivele cheie ale PAC. Comparativ cu 2017, toate domeniile, inclusiv securitatea alimentară, calitatea, siguranţa şi sustenabilitatea alimentelor, au înregistrat creşteri de cel puţin cinci puncte procentuale.

Mai mulţi cetăţeni sunt informaţi acum de logo-ul agriculturii ecologice, acoperind 56% din repondenţi (în creştere cu 29 puncte procentuale comparativ cu 2017).

Chiar dacă un procentaj în creştere de cetăţeni cred că agricultura este una dintre cauzele majore ale schimbărilor climatice (de la 29% în 2010 la 42% în 2020), cei mai mulţi consideră că agricultura şi-a adus deja o contribuţie majoră în lupta contra schimbărilor climatice, 55% împărtăşind această opinie, faţă de 46% în 2010.

Studiul a fost efectuat în cele 27 de state membre UE în perioada august -septembrie 2020, incluzând peste 27.200 repondenţi.