În opinia a 85% dintre români, prioritatea UE ar trebui să fie creșterea numărului de tineri angajați. De altfel, aceeași părere o au și 83% dintre cetățenii comunitari care au fost intervievați în cadrul ultimului Eurobarometru- toamnă 2011.
În ceea ce privește încrederea în instituțiile europene și a direcției în care se îndreaptă UE, românii și-au schimbat optica, devenind mai pesimiști.
România se numără printre cele șase ţări, cum ar fi Spania, Italia sau Grecia pentru care scăderea aceasta a fost una semnificativă (16 puncte procentuale), ea fiind de peste 10%. Plutonul țărilor optimiste este condus de Suedia (cu 67% din populaţie care consideră că UE se îndreaptă într-o direcţie corectă).
În acelaşi timp, românii tind să aibă încredere în felul în care au fost conturate şi în fezabilitatea obiectivelor din cadrul Strategiei Europa 2020.
Primele trei iniţiative din cadrul strategiei Europa 2020 considerate de români a fi prioritare sunt aceleaşi cu cele alese de restul europenilor, existând, în acelaşi timp, o inversare a primelor două iniţiative.
Astfel, cea mai importantă iniţiativă este considerată de români a fi „modernizarea pieţelor de muncă în vederea creşterii nivelului ocupării forţei de muncă” (83% dintre opţiuni, faţă de 79% în UE27), în vreme ce pentru europeni este cea de „a îi ajuta pe cei săraci şi excluşi social şi a le permite să joace un rol activ în societate” (78% de opţiuni în România, 81% în UE27).