48.1% dintre români cred că regimul comunist fost un lucru bun

Un recent sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro arată că aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a adus beneficii României.

Procentul înregistrat acum este în creștere față de procentul înregistrat în urmă cu 10 ani.

Mai mult, peste 46% dintre respondenți consideră că înainte de 1989 trăiau mai bine decât în prezent.

Cum a fost evaluată perioada din regimul comunist?

  • 48.1% dintre români cred că regimul comunist a fost un lucru bun pentru țară
  • 42.3% dintre români au o părere contrară
  • 9.7% dintre români nu știu sau nu au răspuns la această întrebare
inscop
SURSA FOTO: INSCOP

Cum a fost evaluată percepția supra nivelului de trai?

  • 46.4% cred că înainte de 1989 trăiau mai bine comparativ cu situația actuală
  • 34.2% dintre români cred că se trăia mai rău
  • 13.7% dintre români cred că se trăia la fel
  • 5.7% nu știu sau nu au răspuns
inscop
SURSA FOTO: INSCOP

Românii sunt nemulțumiți de starea actuală

Analiza socio-demografică relevă care sunt persoanele care consideră că se trăia mai bine în perioada comunistă. Aici regăsim:

  • românii cu educație primară
  • românii inactivi
  • românii potențial activi
  • locuitorii rurali
  • locuitorii din regiunile sudice sau estice
  • românii cu venituri mai reduse

Explicațiile pentru aceste percepții contradictorii includ:

  • nemulțumirea conjuncturală față de prezent
  • distribuția inegală a avuției naționale din prezent
  • nostalgia personală
  • mitologizarea beneficiilor comunismului prin campanii online

Tendința trebuie contracarată

Remus Ștefureac, director INSCOP Research, atrage atenția asupra responsabilității elitelor intelectuale, politice, economice și mass-media în contracararea acestei tendințe.

Acesta a scos în evidență importanța contrazicerii miturilor și păstrării unei memorii colective autentice.

”Aparent este şocant ca aproape jumătate dintre români să declare că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România şi tot aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Realitatea obiectivă şi absolut toate datele arată clar că nivelul de trai de astăzi, avuţia naţională, drepturile şi libertăţile sunt net superioare situaţiei de dinainte de 1989. Cu toate acestea, percepţia publică este alta, existând însă nişte explicaţii, unele parţial obiective, altele parţial subiective care alimentează acest sentiment acut de nostalgie.

Printre acestea se numără: nemulţumirea conjuncturală puternică a populaţiei faţă de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminând cu inflaţia galopantă care a afectat serios nivelul de trai, distribuţia inegală a avuţiei naţionale din prezent care măreşte puternic diferenţele dintre categoriile afectate de sărăcie şi populaţia care are venituri medii-mari, nostalgia personală unei părţi a populaţiei faţă de perioada tinereţii proprii, procesul de socializare şi educare a tinerilor care învaţă de la aduţii nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de muncă sigur, casă asigurată de stat), stimularea unor mituri din perioada comunistă prin campanii agresive derulate de vectori politici în special în spaţiul online.

Toate acestea au dus la o mitologizare a beneficiilor comunismului pentru pături tot mai largi de populaţie, alimentând în prezent, pe fondul atrofierii memoriei colective, alegeri politice nefericite. Contracarea acestei tendinţe este o responsabilitate mai largă care revine elitelor intelectuale, elitelor politice, economice şi mass-media”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 27 noiembrie, intervievând 1.100 de persoane prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă este de ± 2,95%, cu un grad de încredere de 95%.

INSCOP Research, o companie privată de cercetări sociale și marketing înființată în 2013, s-a afirmat ca una dintre cele mai influente instituții de cercetare a opiniei publice din România. Cu o echipă de specialiști cu o experiență cumulată de peste douăzeci de ani în domenii precum cercetarea sociologică, comunicarea publică, științe politice și activități academice, INSCOP Research a reușit să devină o prezență marcantă în peisajul cercetării din țară.