Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) are în prim-plan subiectul pensiilor speciale din România. Cercetarea a fost realizată în perioada 8-22 noiembrie 2022, prin interviuri față în față.

81% dintre români sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale

Potrivit sondajului, 81% dintre românii sunt de acord că pensiile speciale ar trebui eliminate și doar 12% sunt de acord cu păstrarea lor.

De asemenea, sondajul mai cuprinde și o referire la Republica Moldova. Astfel, 64% dintre români sunt de acord să ajute Republica Moldova în criza energetică.

 

Sondaj CURS: Piloții și personalul aeronautic sunt singura categorie care ar trebui să primească pensii speciale

De asemenea, potrivit românilor care au răspuns la sondajul realizat de CURS, piloții și personalul aeronautic sunt singura categorie profesională care ar trebui să primească pensii speciale, 75% dintre respondenți fiind de acord. 44% dintre respondenți au fost de acord ca cei din MApN să aibă dreptul la pensii militare.

Potrivit respondenților, nici magistrații nu ar trebui să primească pensii speciale. Potrivit sondajului. 34% dintre respondenți se declară de acord cu pensiile de serviciu ale magistraților, iar 58% sunt împotrivă.

Pe următoarele locuri se află personalul MAI (polițiști, pompieri, jandarmi), primarii și parlamentarii. Majoritatea românilor nu sunt de caord că aceștia să primească pensii speciale.

 

Ce ar vota românii dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare?

Totodată, românii au fost întrebați dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, cu ce partid ar vota. Se pare că PSD este pe primul loc în preferințele românilor, cu un procent de 34%. Pe al doilea loc se află PNL, cu 24%, AUR cu 12%, USR cu 9%.

 

 

 

Metodologia prin care a fost realizat sondajul CURS

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului României