Intrarea în vigoarea a Legii dării în plată pare să nu fi avut efectele dezastruoase anunțate de bănci în ceea ce privește accesul populației la creditele imobiliare. Capital a calculat că o familie de tineri cu venitul mediu pe economie își poate cumpăra un apartament cu două camere în București sau în alte orașe mari ale țării accesând un credit cu un avans care scade și până la 15%.
O familie de tineri care câștigă lunar 4.400 de lei, adică două salarii medii pe economie, poate avea acces la un credit de 50.000 de euro cu care să își achiziționeze un apartament cu două camere București. Efectele Legii dării în plată asupra avansurilor practicate de bănci au durat doar puțin peste o lună pentru că majoritatea instituțiilor de credit care au mărit avansul au revenit asupra deciziei. În prezent, avansul minim scade și până la 15% în cazul în care creditul este contractat pe perioade mai mici sau egale cu 20 de ani.
Concret, la un credit de 225.000 de lei, sau echivalentul a 50.000 de euro, contractantul va trebui să achite un avans între 35.000 și 56.000 de lei. Rata lunară cerută de bănci pentru un împrumut pe 20 de ani variază între 1.000 și 1.600 de lei în timp ce venitul minim necesar nu sare de 3.000 de lei, cu 1.400 de lei sub venitul cumulat al unei familii în care două persoane încasează salariul mediu pe economie.
Cel mai elaborat sistem de analiză a clientului îl are BCR care practică un avans diferențiat în funcție de orașul în care se află locuința dorită și în funcție de perioada de acordare. Pe de altă parte, patru bănci practică un avans similar cu cel de dinainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, fără să segmenteze clienții în funcție de anumite criterii. Este vorba despre Banca Românească, Banca Transilvania, Piraeus și OTP care cer un avans de 20%, adică, în cazul nostru 45.000 de lei sau 10.000 de euro. Există și bănci, Banca Românească fiind cea mai importantă dintre ele, care dau și posibiitatea unei perioade de grație de până la 6 luni. Dintre băncile mari, doar Raiffeisen și CEC Bank au rămas cu avansurile majorate, fără a reveni până în prezent asupra deciziei.
Varianta Prima Casă
Cea mai accesibilă opțiune pentru un credit de locuință rămâne, totuși, Prima Casă, deși dobânzile în cadrul programului guveramental sunt acum mai mari decât cele practicate în cazul creditelor imobiliare clasice. Avansul este de doar 5%, adică 11.250 de lei pentru exemplul nostru, în timp ce rata lunară urcă spre 1.800 de lei. Totuși, programul poate fi accesat doar în cazul unui număr limitat de bănci care au beneficiat de majorarea plafoanelor. În principal doar BCR, Raiffeisen și Banca Transilvania mai sunt active pe această zonă. O veste bună există, totuși. Din septembrie, plafonul a fost majorat, după cum a anunțat ministrul finanțelor, Anca Dragu. "Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 şi în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea programului", a precizat ministrul Finanţelor, la un post de televiziune. În opinia ministrului, este nevoie de predictibilitate, astfel încât cetăţenii şi dezvoltatorii imobiliari să îşi poată face planuri pe termen mediu.
Programul "Prima Casă" a avut un plafonde garanţii de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, suplimentat cu 500 mil. lei în luna mai. Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să modifice programul Prima Casă şi doar românii cu venituri mici ar trebui să beneficieze de creditele ipotecare cu avans de doar 5%.
"Plafonul de garantare de 60.000-70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluţie în această privinţă", se menționează în strategia lansată în dezbatere de către Ministerul Dezvoltării.
În plus, conform strategiei, Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire.
BCR dă semnalul
Dacă înainte de intrarea în vigoarea a legii dării în plată, BCR a fost una dintre primele bănci care au dat semnalul pentru creșterea avansurilor, de această dată este instituția de credit care face cea mai amplă mișcare în jos. "În condiţiile de risc de creditare create de Legea dării în plată, BCR a identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, printr-o abordare prudenţială şi calibrarea riscului de creditare, în funcţie de evoluţiile regionale. Ca urmare, BCR a extins la 42 de localităţi lista oraşelor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%”, se menţionează într-un comunicat al băncii. Potrivit documentului, banca a selectat localităţile în care clienţii vor beneficia de avans redus la imobiliare pe baza faptului că piaţa imobiliară din oraşele medii şi mari cunoaşte o dinamică accelerată, dar şi un grad de lichiditate crescut.
În plus, în localităţile respective, preţurile locuinţelor sunt mai ridicate, ceea ce presupune un efort financiar mai mare din partea clienţilor pentru achitarea avansului. Totodată, marea majoritate a solicitărilor de credit ipotecar se concentrează în centrele urbane de mărime mijlocie şi mare, se mai arată în comunicatul băncii.
În acelaşi timp, banca a luat decizia ca avansul pentru acordarea unui credit de investiţii imobiliare să scadă la 15% pentru creditele imobiliare acordate în oricare dintre cele 42 de localităţi, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani. "Am identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, în pofida riscurilor create de Legea dării în plată, deoarece avem o responsabilitate faţă de accesibilitatea creditului ipotecar în România. Ne străduim să oferim o soluţie reală la problema calităţii scăzute a fondului locativ din România: locuinţe vechi, aglomerate şi înghesuite, cu nevoie de modernizări şi reabilitări şi chiar cu risc seismic ridicat', a declarat vicepreşedintele Retail al BCR, Dana Demetrian.
Iniţial, pe lista localităţilor în care BCR acordă credite cu avans redus erau 20 de oraşe, respectiv Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare sau Bucureşti.
Celelalte 22 de localităţi în care clienţii vor beneficia de noile condiţii de creditare sunt: Alba Iulia, Mioveni (judeţul Argeş), Săcele şi Sânpetru (judeţul Braşov), Floreşti (judeţul Cluj), Mangalia şi Năvodari (judeţul Constanţa), Bragadiru, Chiajna, Chitila, Măgurele, Otopeni, Popeşti Leordeni, Ştefăneştii de Jos şi Voluntari (judeţul Ilfov), Câmpina şi Sinaia (judeţul Prahova), Cisnădie şi Şelimbăr (judeţul Sibiu), Dumbrăviţa, Giroc şi Moşnita Nouă (judeţul Timiş).