Opere de arta, obiecte lucrate manual, case de vacanta pe Valea Prahovei sau motociclete si masini de epoca. Acestea ar fi cele mai interesante investitii facute de managerii companiilor multinationale din Romania in ultimii zece ani.
Chiar daca nu poate fi comparata cu alte tari din Europa Centrala si de Est care au reactionat mult mai rapid la nevoile expatriatilor (in sensul ca au permis acestora sa detina proprietati si terenuri), Romania a facut in ultimii ani pasi timizi. E greu de crezut insa ca statisticile administratiilor locale vor arata peste cativa ani aparitia unor comunitati de straini. Asa cum este la fel de greu de crezut ca, dupa pensionare, expatriatii care pentru o anumita perioada de timp au lucrat in aceasta tara vor dori sa se stabileasca definitiv in Romania. Cu exceptia poate a turcilor, chinezilor sau sirienilor, care au investit masiv in proprietati romanesti. Statistici ale Ministerului de Interne arata ca in momentul de fata exista peste 5.000 de cetateni straini care detin case in Romania. „Multi dintre acestia sunt israelieni, chinezi si turci. O parte importanta s-au casatorit cu cetateni romani si au obtinut astfel si cetatenie”, spun specialistii din MI.
Problemecu acomodarea
Marc Thepot, managerul general al Apa Nova Ploiesti, este in Romania de doar un an de zile. Ca un francez care tine cu mandrie la „nationalismul de tip breton”, Thepot spune ca i-a trebuit ceva timp pana a reusit sa se acomodeze intr-o tara unde obiceiurile culturale sau culinare sunt complet diferite. Chiar daca cea mai mare parte a zilei si-o petrece la biroul din Ploiesti, Thepot a preferat sa locuiasca impreuna cu familia la Bucuresti. „Distanta dintre cele doua orase este relativ scurta. In plus, la Ploiesti nu am gasit o scoala pentru cei trei copiii”. Vila din Bucuresti ii apartine si a ales-o impreuna cu sotia dintr-o oferta de peste 50 de case. „Ne place casa in care locuim”.
Tom OBeirne, managerul general al diviziei de imbuteliere a Coca-Cola, este in Romania inca din 1992. El spune ca in toata aceasta perioada a avut posibilitatea sa viziteze tara de la un capat la altul. „Banatul ramane insa de departe cea mai interesanta parte a Romaniei. Mentalitatea este sensibil diferita de restul tarii. Oamenii sunt parca mai dispusi sa faca fata schimbarilor”, spune Tom. Cu exceptia unor obiecte de arta cumparate de la manastirile din Moldova, investitiile managerului de la Coca-Cola in Romania nu au fost foarte mari.
Bernard Moscheni a venit in Romania in toamna anului 1997, ca director la MobilRom. Chiar daca se plange in continuare de lipsa unei comunitati de francezi cu care sa se intalneasca in timpul liber, Moscheni locuieste aproape 11 luni pe an la Bucuresti. „Impreuna cu familia locuiesc intr-o casa aproape de centrul orasului”, spune Moscheni. Vila apartine companiei, dar dotarile interioare au fost cumparate de Bernard de la magazinele de antichitati din Bucresti sau au fost comandate de la firmele de amenajari interioare.
Casele de lemn de la munte atrag cei mai multi clienti
Pana prin 1995, legislatia romaneasca nu permitea unui strain sa detina proprietati si terenuri in Romania. De anul trecut, acestia au voie sa cumpere case, dar nu si terenul aferent, pentru care se merge pe varianta concesionarii pe o perioada de 99 de ani. Asa se explica, poate, si faptul ca majoritatea companiilor straine merg pe varianta inchirierii caselor pentru manageri sau personalul adus din afara. Cei care au mers pe varianta cumpararii au preferat sa o faca pe numele unui partener roman. Agentiile imobiliare spun ca in ultimul an s-a observat un interes tot mai ridicat pentru investitii in case de vacanta la munte. Exista astfel exemplul mai multor oameni de afaceri din Israel, Statele Unite sau Europa, care au investit intre 10.000 si100.000 de dolari in casute rustice pe Valea Prahovei. Cea mai cautata zona este Rucar-Bran. In perioada 1997-2001, aici si-au construit case peste 200 de straini. Cele mai cautate proprietati sunt cele din lemn. Interesant este si faptul ca strainii nu se cramponeaza de lipsa utilitatilor publice (apa sau gaze naturale).