Marcel Boloș, noi detalii despre cererile Comisiei Europene pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat, duminică, cererile Comisiei Europene (CE) pentru reducerea cheltuielilor bugetare din România. Potrivit lui, CE a solicitat măsuri mai dure pentru reducerea deficitului bugetar pentru că nu crede că măsurile fiscale propuse de Guvernul României pot acoperi gaura din bugetul statului. În prezent, CE se teme că Executivul nu va impune măsurile solicitate pentru 2024 din cauza alegerilor.

„Reprezentanții Comisiei Europene au propus trei măsuri suplimentare deoarece consideră că România nu a introdus în planul de măsuri fiscal-bugetare și măsuri structurale cu impact bugetar pe termen lung. Prima măsură cerută de Comisia Europeană este renunțarea la cotele reduse de TVA de 5% și 9% și trecerea la o singură cotă de TVA de 19%. Teoretic, acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025, dacă ne obligă să respectăm raportul Băncii Mondiale, care vine cu recomandări pe acest domeniu. E una din măsuri.

A doua este trecerea la impozitarea progresivă. A treia este unificarea cotei de impozit pe venit cu cota de CASS, respectiv ajung la 20% și aplicarea acestei cote asupra venitului brut realizat, fără să mai deducem partea de contribuții sociale, CASS și CAS. Este o creștere de impozitare”, a declarat, duminică, Marcel Boloș pentru Libertatea.

Boloș va prezenta curând măsurile fiscale colegilor săi

În curând, Marcel Boloș va prezenta măsurile fiscale colegilor săi. Pachetul de măsuri fiscale trebuie negociat și aprobat în cadrul coaliției de guvernare, înainte ca premierul României să-și angajeze răspunderea în Parlament. Conform lui, s-ar putea ca CE să insiste să existe un plan de măsuri fiscale care să respecte recomandările făcute de Banca Mondială.

„Solicitarea Comisiei a fost să adăugăm la planul de măsuri fiscale prezentat măsuri fiscale structurale, cu impact bugetar mare și cu o perioadă lungă de timp. Al doilea lucru este că trebuie să avem prin planul de măsuri fiscale acoperirea întregului necesar de finanțare.

Ministrul Finanțelor a precizat că necesarul nostru de finanțare este în jur de 47 de miliarde de lei. Și este format din trei componente: reducerea deficitului bugetar, reforma pensiilor generale și reforma salarizării.

Din calculele Ministerului Finanțelor, reiese că, fără planul de măsuri fiscale privind reducerea cheltuielilor bugetare, fără reducerea evaziunii fiscale și fără reașezarea redevențelor, România va avea dificultăți financiare în a aduce deficitul bugetar în limita a 3% din PIB, în a susține reforma pensiilor generale și legea salarizării unice.