Deficit bugetar de 5,68% din PIB

În anul precedent, cheltuielile bugetului general consolidat, în valoare de 611,35 miliarde de lei, au crescut nominal cu 13% comparativ cu anul anterior, menținându-și ponderea la 38,6% din PIB. Totodată, veniturile totale au atins suma de 521,45 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 13,3% față de anul anterior, pe fondul încasărilor din fonduri europene, impozitul pe salarii și venit și contribuțiile de asigurări.

Ministerul Finanțelor a remarcat că veniturile din TVA, impozitul pe profit și veniturile nefiscale au înregistrat evoluții favorabile, dar mai moderate.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 40,41 miliarde de lei, în creștere cu 19,9% față de anul precedent. Datorată sporului în încasări din impozitul pe veniturile din pensii (41,8%) și impozitul pe dividende (32,3%). Încasările aferente declarației unice au înregistrat și ele o dinamică pozitivă, de 11,8%.

De asemenea, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 11,2%. Sub ritmul de creștere al fondului de salarii din economie (15,6%). Această evoluție a fost influențată de extinderea facilității acordate salariaților din construcții în sectorul agricol și industria alimentară, de noile măsuri fiscale. Privind deducerile personale introduse. Neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariații care încasează salariul minim brut. Majorarea salariului minim brut pe țară. Și modificările în facilitățile fiscale pentru salariații ce desfășoară activități de creare de programe pentru calculator (Legea nr. 296/2023).

Contribuțiile din asigurări sunt în creștere

Contribuțiile de asigurări au înregistrat un total de 158,66 miliarde de lei, în creștere cu 13,4% față de anul precedent. Similar cu impozitul pe salarii, ritmul acestora a fost inferior creșterii fondului de salarii din economie. Ca rezultat al extinderii facilității acordate salariaților din construcții în sectorul agricol și industria alimentară conform legii. A măsurii de încetare a plății CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei. Și restituirea sumei reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii începând cu 1 martie 2023 (cu un efect bugetar de -0,7 miliarde lei). A neincluderii în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună pentru angajații ce încasează salariul minim brut pe țară. Și modificărilor în reglementările privind facilitățile fiscale pentru salariații din construcții, agricultură, industria alimentară și activitățile de creare de programe pentru calculator.

Încasările din impozitul pe profit au atins suma de 29,13 miliarde de lei. Se evidențiază astfel o creștere de 9,2% față de anul anterior. Această creștere a fost susținută de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenții economici (12,1%). Și de la băncile comerciale (13,5%). Însă a fost atenuată de redirecționarea din impozitul pe profit a sumei de -0,8 miliarde lei. Pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, conform Legii nr. 322/2021.

Și încasările din TVA sunt în creștere

Încasările nete din TVA au atins suma de 104,33 miliarde de lei. Au înregistrat o creștere de 10,9% față de anul anterior. Comparativ cu evoluția din anul precedent, în 2023 s-a observat o creștere mai moderată a acestor venituri. Este explicată atât de încetinirea bazei macroeconomice relevante (și a unui efect de bază ridicat asociat anului anterior). Cât și de majorarea restituirilor de TVA cu 8,2%, în raport cu nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului precedent (30,3 miliarde de lei în 2023. Comparativ cu 28 miliarde de lei în 2022), conform sursei citate.

Veniturile din accize au însumat 37,26 miliarde de lei. În creștere de 5,5% față de nivelul din anul anterior. Din punct de vedere structural, încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat o creștere de 10,4%. În timp ce evoluția încasărilor din accizele pentru produsele energetice a devenit pozitivă (1,1%). Pe fondul unei evoluții favorabile înregistrate în luna decembrie (+23,3%). Ministerul Finanțelor subliniază că evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, influențată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.

Veniturile nefiscale au atins suma de 42,66 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 7,5% față de anul anterior, susținută de încasările din dividende și sumele obținute din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. În contrast, s-a înregistrat o scădere a încasărilor din redevențe, ca rezultat al evoluției descendente a prețurilor energiei și a vărsămintelor din veniturile nete ale BNR. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 67,71 miliarde de lei, în creștere cu 39,8% față de anul anterior.