Cele mai importante 6 companii din domeniul energiei listate la Bursa de Valori București (BVB) au, în majoritatea lor, un potențial ridicat de câștig, de circa trei-cinci ori peste dobânzile bancare, conform unei analize realizate de Tradeville. Potențialul ridicat de câștig este datorat în special dividendelor așteptate, fiind printre cele mai atractive acțiuni din piață.
În condițiile în care dobânzile la depozite continuă să meargă în jos, coborând în cele mai multe cazuri sub 3% pe an, tot mai mulți își îndreaptă privirea către piața de capital, unde printre cele mai solide și mai atractive instrumente în care aceștia își pot plasa banii sunt acțiunile companiilor din domeniul energiei. Doar din dividendele așteptate de la aceste companii se poate câștiga cu mult peste dobânda la depozite, iar la aceste câștiguri se pot adăuga cele din aprecierea acțiunilor. “Pentru companiile de stat din sectorul energetic, principala temă pentru următoarele luni va fi conturarea din ce în ce mai clară a dividendelor, legea impunându-le să distribuie cel puțin 50% din profit către acționari. Acest lucru va fi cu atât mai vizibil pentru acele companii care au raportat recent creșteri ale profitului la nivel semestrial și au perspective bune și pentru următoarele trimestre”, spune Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville.”
Din cele 6 companii de top din domeniul energiei de la BVB, toate incluse și în indicele principal al pieței, BET, 5 sunt companii de stat – Romgaz (SNG), Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) și Nuclearlectrica (SNN) -, și una cu capital majoritar privat – OMV Petrom (SNP).
Topul dividendelor
„În ordinea atractivității dividendelor estimate de noi, pe primul loc se află Transelectrica (TEL), de la care ne așteptăm la un dividend brut de 3,70 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 16% la ultimul preț. Ajutată de majorările de tarife reglementate, compania a raportat o creștere spectaculoasă a profitului semestrial, cu 120% fată de aceeași perioadă din 2013, confirmând că rezultatele solide de anul trecut nu reprezintă un eveniment izolat și că se transformă, în sfârșit, într-o companie clasică de utilități, cu profituri stabile și previzibile”, explică Georgiana Androne.
Transelectrica este urmată îndeaproape de Transgaz (TGN), care își revine în forță după ce eșecul proiectului Nabucco i-a afectat profitabilitatea anul trecut, marcând o creștere de 118% a profitului semestrial. “Estimăm un dividend brut de 25 lei/acțiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%. De menționat că, în ciuda creșterilor recente ale cotațiilor, ambele companii de utilități sunt încă subevaluate față de indicele BET, potrivit multiplului de preț PER, existând deci spațiu amplu pentru aprecieri suplimentare”, adaugă analistul Tradeville.
Top 3 al dividendelor este completat de Romgaz (SNG), care a profitat din plin de procesul de liberalizare al pieței de gaze naturale și a raportat o creștere de 40% a profitului semestrial. Compania deține o rezervă de cash de 3 miliarde lei, care îi permite lejer să plătească un dividend brut de 3 lei/acțiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%. Deși liberalizarea pieței este momentan înghețată pe segmentul consumatorilor industriali, acest lucru nu ar trebui să-i afecteze semnificativ dividendul pentru anul viitor, sunt de părere analiștii Tradeville.
În cazul proaspăt listatei Electrica (EL), investitorii așteaptă o confirmare a planului ambițios de investiții în rețeaua de distribuție. Deși profitul net semestrial a scăzut cu 6%, acest lucru se datorează exclusiv transferului către stat a unor participații în sucursale, eveniment nerecurent, în schimb profitul operațional a crescut cu 14%. Următorul dividend s-ar putea cifra la 0,72 lei/acțiune, echivalent cu un randament brut de 6.5%.
În cazul OMV Petrom (SNP), rezultatele pe primul semestru au dezamăgit – cifra de afaceri a scăzut cu circa 9% în ultimele 12 luni, în timp ce profitul net s-a contractat cu 43% (36,4% dacă excludem elementele speciale). Alături de o serie de factori nerecurenti (filiala din Kazahstan, închiderea pentru modernizare a rafinăriei Petrobrazi sau aprecierea RON fată de USD), noile taxe (acciza pe carburanți, taxa pe construcții speciale), concurentă sporită, dar și o creștere a costurilor de producție au „conspirat” pentru a conduce la aceste rezultate.
“Deși vânzările SNP sunt în scădere încă din 2013, nu considerăm că rezultatele mai puțin fericite din prima parte a lui 2014 sunt suficiente pentru a abandona ipoteza noastră de bază privind potențialul bun pentru o evoluție favorabilă a acțiunilor OMV Petrom. Istoricul bun al managementului companiei împreună cu rezervele masive de hidrocarburi la care compania se pare că va avea acces în Marea Neagră fac, în opinia noastră, din acțiunile SNP o componentă dezirabilă pentru un portofoliu bine echilibrat. De altfel, conform consensului analiștilor agregat de Reuters, potențialul de creștere al prețului acțiunilor Petrom în următoarele 12 luni este de peste 10%, la care s-ar putea adăuga și un dividend de circa 5-6% raportat la prețul curent”, adaugă analiștii Tradeville.
Marea dezamăgire a grupului companiilor de stat o reprezintă Nuclearelectrica (SNN), pentru care prețurile în scădere pe piața de energie și creșterea costurilor operaționale au generat o prăbușire de 69% a profitului net. Deși există mici semne că situația ei s-ar putea ameliora ușor în a doua parte a lui 2014, fundamental, anul pare pierdut pentru Nuclearelectrica, iar perspectivele pentru următorul dividend sunt dezamăgitoare: estimăm cel mult 0,35 lei/acțiune, echivalent cu un randament brut de 4,5%.
Potențial de apreciere
Pe lângă dividendele atractive, câștigurile brute ar putea fi suplimentate de aprecierea cotațiilor acțiunilor analizate din domeniul energiei. Conform consensului Reuters, acțiunile Electrica (EL) și OMV Petrom (SNP) au un potențial de apreciere de peste 12% în următoarele 12 luni, raportat la prețurile din prezent.
În cazul Electrica, pe lângă planurile de dezvoltare prezentate cu ocazia listării recente pe BVB, miza ar putea fi achiziția parțială sau totală a portofoliului de companii de distribuție scos la vânzare de către Enel, dar este luată în calcul și achiziția pachetelor minoritare deținute de Fondul Proprietatea (FP) în cadrul filialelor Electrica (câte 22% în cele 3 companii de distribuție și una de furnizare). Acest lucru va fi decis de noua conducere.
Deși au atins recent un maxim istoric, titlurile Romgaz (SNG) prezintă un potențial de câștig de 8,4% la nivelul cotațiilor, conform consensului analiștilor agregat de Reuters.
Un potențial de apreciere de aproape 6% prezintă și acțiunile Transgaz (TGN), în condițiile în care de la începutul anului acestea au avansat cu aproape 19%.
În cazul Transelectrica, pentru care cotațiile au explodat cu 46% de la începutul anului, consensul Reuters indică o supraevaluare de aproximativ 5%, dar este posibil ca prețul țintă pentru următoarele 12 luni să fie revizuit în sus de mai mulți analiști în perioada următoare.
Un caz cu totul special este Nuclearelectrica, singura companie de stat care a dezamăgit la nivelul rezultatelor și evoluției pe bursă. Consensul Reuters indică pentru acțiunile companiei un potențial de creștere de 27%, dar prețul țintă mediu este în continuă scădere în ultimele luni, astfel că acesta trebuie privit cu prudență.