Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august. În această zi sfântă se sărbătorește Adormirea Sfintei Fecioare Maria, adică trecerea sa la cele veșnice, în Împărăția Fiului ei.

Această mare sărbătoare din Calendarul Ortodox este legată în special de sănătate, căsătorie, dar și de vindecare. De Adormirea Maicii Domnului oamenii obișnuiesc să meargă la Biserică și să se roage la Fecioara Maria.

Totodată, fetele care vor să se căsătorească se roagă pentru un „ursit bun”, în timp ce femeile se roagă pentru temeiul gospodăriei, iar bărbații pentru recolte mai băgate.

Tradiția spune că de 15 august, fetele care nu sunt măritate trebuie să poartă în sân un fir de năprasnic și să se roage la icoana Maicii Domnului cu o candelă în mână. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragoste în viața unei persoane.

Ce este interzis să faci de Adormirea Maicii Domnului?

De Adormirea Maicii Domnului există însă și câteva interdicții. Potrivit crestinortodox.ro, cei care vor lucra în această zi de mare sărbătoare vor avea recolte blestemate și fără roade.

Totodată, se mai spune că vitele lor se vor îmbolnăvi, iar gospodăria se va destrăma dacă vor lucra în această zi. De Adormirea Maicii Domnului sunt interzise și alte tipuri de treburi casnice.

Mai exact, este interzis spălatul hainelor, iar cei care vor face acest lucru vor avea parte de mari ghinioane toată viața. Totodată, în această zi sfântă este interzis tunsul părului, atât la femei cât și la bărbați. Cei care se vor tunde în ziua de 15 august riscă să chelească, mai ales dacă își aruncă și părul la gunoi.

O altă regulă spune că de Adormirea Maicii Domnului nu este bine ca ușa casei să fie închisă. Conform tradiției, Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărtăși harul său divin.

Cei care au ținut post trebuie să știe că deși perioada s-a terminat, ziua de 15 august trebuie respectată și este nevoie de mai multă cumpătare la masă.

O altă serie de superstiții de Adormirea Maicii Domnului vizează focul. Pe 15 august este interzisă aprinderea focului, chiar și cu două zile înainte. În caz contrar, cei care vor face acest lucru riscă să se îmbolnăvească, sau să li se facă rău de la mâncarea gătită la foc în aceste zile de sărbătoare.

În același timp, de Adormirea Maicii Domnului este interzis scăldatul în râuri de munte. Se spune că cei care vor face acest lucru vor fi ”loviți de soartă”.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Cei care au de plecat la un drum lung nu trebuie să facă acest lucru singuri, ci să ia cu ei un prieten. În această zi pot avea loc fenomene meteorologice extreme precum descărcări electrice care semnifică supărarea Fecioarei Maria față de necredincioși.

În ceea ce privește gestul de plecare la drum, acesta este considerat ca fiind egoist și independent. Pentru a fi protejați, cei care vor să plece la drum pe 15 august trebuie să aibă cu el un obiect sfințit pentru a fi în siguranță.

O altă tradiție îi vizează pe cei are nu mai sunt printre noi. Astfel, în dimineaţa de 15 august, se tămâiază mormintele. Totodată, ziua de 15 august este și ultima în care pot fi culese plantele miraculoase care tratează diferite afecțiuni.

În funcție de fiecare parte ale țării, tradițiile sunt diverse. În Maramureș spre exemplu sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni. Totodată, mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează hramul pe 15 august.