Economiile în euro sunt mai rentabile doar dacă moneda naţională va continua să se deprecieze. La un curs de 4,5 lei pentru un euro, depozitele în moneda europeană devin mai atractive decât cele în lei.

 

„Pe un interval de timp de un an (octombrie 2009- octombrie 2010), ar fi mai avatajos un plasament în euro dacă ne-am aştepta la un curs de peste 4.52-4.55 lei pentru un euro la finalul acestui interval, adică o depreciere a leului peste diferenţialul de dobanzi între cele doua monede. Pentru orice nivel de curs sub 4,52 peste un an, leul ar fi mai avatajos”, se arată într-o analiză realizată de Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management.

 

Citeşte şi: Pe ce monede au pariat şefii de la BNR

 

Leul a adus câştiguri mai mari din 2002

 

Potrivit calculelor lui Mihail Ion, fundamentate pe datele BNR, în ultimii şapte ani, cei care au optat pentru economii în lei (la bancă) au avut câştiguri mai mari decât cei care au avut depozite în euro. Dobânzile la lei au sporit valoarea depusă iniţial cu 115% în perioada analizată. Cei care au optat pentru euro, au câştigat 32% din deprecierea monedei, plus 30% din dobânzi. „Alegerea leului ar fi adus un avantaj de 43% în ultimii ani”, susţine Mihail Ion.

 

În prezent, băncile oferă dobânzi între 5% şi 11% la depozitele în lei cu scadenţa pe trei luni (cel mai frecvent utilizate) şi între 2 şi 4,5% la scadenţe similare, pentru depozitele în euro.

 

„Cunoscătorii” se îndreaptă către euro

 

În zonele mai dezvoltate economic, unde şi populaţia are mai multe cunoştinţele economico-financiare, ponderea depozitelor în euro este mai ridicată, reiese din analiza şefului Raiffeisen Asset Management.

 

„O dovadă elocventă este finalul toamnei 2008, când o parte din bani au fost retraşi din sistemul bancar în momentul cel mai acut al crizei financiare, în general sume în euro şi apartinând clienţilor de private banking. Tot această categorie de deponenti sunt primii care pot acum sa manifeste o tendinta de economisire in Euro (…)”, se arată în studiu.