Anul 2000 oferă și azi o lecție importantă despre natura riscurilor cu care se confruntă economia. Bursa a atins apogeul în martie 2000, dar apoi, încet-încet au apărut primele semne că vremurile bune începeau să apună pentru companiile de internet care ardeau bani.
IPO-urile au fost abandonate, iar companiile și-au văzut prețurile acțiunilor în scădere. Acum, avem o piață a muncii foarte puternică. Rezerva Federală a majorat rapid rata dobânzilor, iar piețele financiare supraîncălzite încep să se corecteze.
Aceasta este situația de astăzi. Este aceeași situație din primăvara anului 2000, când bula dot-com a început să izbucnească. A urmat o recesiune după doar un an, scrie Axios.
După cum se știe, Rezerva Federală a majorat la începutul lunii rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimele două decenii, pentru a combate inflaţia ridicată. Preşedintele Băncii centrale americane, Jerome Powell, a declarat miercuri că economia SUA rămâne solidă, chiar dacă a încetinit creşterea, şi a dat asigurări că nu prezintă niciun risc imediat de recesiune.
Economist Intelligence Unit se așteaptă ca Fed să majoreze ratele de șapte ori în acest an. Începând cu luna iunie, oficialii intenționează, de asemenea, să își reducă portofoliul de active de 9 miliarde de dolari.
Asemănări cu anul 2000
Pentru americanii care-și amintesc anul 2000, lucrurile sună tot mai cunoscute. Și atunci, inflația atinsese cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar Fed a majorat rata dobânzii cu jumătate de punct procentual pentru a încerca să controleze inflația.
Abia în 2001, lucrurile au luat o altă turnură, pe măsură ce companiile au redus planurile de creștere, iar șomajul a început să crească. Economiștii au dat semnalul începutul unei recesiuni în martie 2001, adică exact după un an.
Evenimentele geopolitice pot provoca mai multe daune economice
Dar aceea a fost o recesiune neobișnuit de blândă. Unii experți au spus că ar fi putut să nu fie considerată o recesiune, dacă atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 nu s-ar fi produs.
Dar atentatele de la WTC au dus o economie deja instabilă la o scădere temporară, iar acum acest lucru ar trebui să amintească faptul că evenimentele geopolitice pot provoca mai multe daune economice când situația este deja precară.
Implicații majore asupra modului în care va evolua economia în lunile următoare
Așadar, potrivit Axios, dacă ar fi să se facă o paralelă între atunci și acum, s-ar putea observa implicații majore asupra modului în care va evolua economia în lunile următoare și pentru a ști dacă urmează o criză.
Cererea consumatorilor a propulsat economia în 2000 și a fost motivul pentru care recesiunea a fost atât de ușoară în 2001. Nu a existat un singur trimestru în acel an în care cheltuielile de consum personal să fi scăzut. Acest lucru pare să fie adevărat și acum, având în vedere bilanţurile solide ale gospodăriilor şi salariile în creştere.
Adevăratele probleme economice din 2001 au apărut pe măsură ce pierderile din sectorul telecomunicațiilor au provocat un val de falimente și au determinat investitorii să vândă toate tipurile de obligațiuni corporative, înăsprirea condițiilor de creditare fiind o caracteristică-cheie a recesiunii din 2001.
Concluzia: SUA ar putea scăpa de o recesiune de data aceasta. Dar când sentimentul pieței se inversează, așa cum s-a întâmplat acum 22 de ani și cum se întâmplă acum, devine tot mai vulnerabil.