Izolarea termică a unui apartament vechi, care presupune căptuşirea pereţilor cu polistiren, montarea de tâmplărie termoizolantă poate reduce consumul de energie cu până la 50%, la circa 100 kwh/mp/an.
Majoritatea locuinţelor din România depăşesc un consum de energie termică de 200 kwh/mp/an, potrivit analizelor realizate la fundamentarea actelor normative privind certificarea energetică, fapt care le înscrie în clasa energetică D.
În cadrul programului de reabilitare termică susţinut de stat, se folosteşte polistiren de 10 centimetri care este un bun izolator termic. Un strat de 10 centimetri de polistiren face mai mult decât un rând în plus de cărămizi. Un perete izolat are o rezistenţă termică de 3,8 mpK/W, faţă de un perete de cărămidă simplu, neizolat, care are o rezistenţă de doar 1,2 mpK/W.
„Programul de reabilitare termică e binevenit. Însă problema este că cei 10 cm de polistiren care se pun pe zid sunt insuficienţi, pentru că până în 2012 România trebuie să reducă noxele cu 20% şi până atunci nu o să se mai pună încă un strat de polistiren de 10 cm. La noi clădirile poluează cel mai mult, peste 50%. Ar trebui creditate doar case pasive şi în acest fel banca s-ar asigura că produsul va avea căutare mereu, chiar dacă creditorul nu mai poate plăti“, a declarat pentru capital.ro Marin Cruţescu, directorul general al Amvic.
Potrivit acestuia, în România, 10-15% din costul utilităţilor este dat de consumul de apă caldă, circa 20% de cel de energie electrică, iar restul vine din consumul de căldură.
O serie de teste realizate de experţii Amvic arată că, în cazul unui apartament cu perete de cărămidă de 38 cm, la – 20°C afară, înăuntru sunt 17,4°C. În cazul unui apartament cu perete de cărămidă de 38 cm, izolat cu polistiren de 10 cm, la -20°C afară, înăuntru sunt 18,9°C, deci transferul de căldură este mai redus.
Într-un studiu recent realizat de compania Impact se arată că în cazul unui apartament cu trei camere izolat termic se realizează o economie de circa 823 euro pe an, adică peste 41.000 de euro pe perioada de viaţă a locuinţei. Pe durata de viaţă a unui apartament situat în clasa energetică A (consum de până la 70 kwh/mp/an), valoarea totală a economiilor la factura de întreţinere reprezintă până la 31% din valoarea apartamentului.
Termopanul reduce consumul cu 30%
Potrivit preşedintelui Patronatului Producătorilor de Tâmplăriei Termoizolantă, Valentin Petrescu, o tâmplărie bună şi un geam de calitate poate reduce consumul de energie cu până la 30%. Pierderile de căldură printr-o fereastră termopan sunt reduse la jumătate faţă de o fereastră dublă, ne-etanşă, cu aceleaşi dimensiuni.
Rezistenţa termică în cazul termopanului este de 0,71 mpK/W, faţă de doar 0,4 în cazul unei fereste duble din sticlă, faţă de 3,8 în cazul polistirenului
Însă, în cazul ferestrelor, inginerii preferă să se raporteze la coeficientul de transfer al căldurii, inversul rezistenţei termice.
Prin utilizarea unei foi de sticlă de joasa emisivitate rezultă reducerea drastică a pierderilor de căldură, coeficientul de transfer al căldurii (pierderile de căldură) se micşorează de la 2,7 W/mpK până la 1,4 W/mpK. .
În cazul umplerii spaţiului dintre foile de sticlă cu gaz mai greu, cu o conductivitate termică mai mică (argon, în general), acest coeficient va fi de 1,1 W/mpK. Totodată creşte coeficientul de confort al încăperilor şi se reduce senzaţia de rece din apropierea suprafeţelor de sticlă.
„În general, la noi se folosesc două foi de geam Low-E (n.r. factorul de reducere a radiaţiilor solare) cu gaz argon, însă afară se folosesc trei foi low-e cu gaz kripton, care sunt mult mai eficiente termic“, a menţionat Cruţescu.
Diferenţa dintre un geam termopan Low-E şi unul float este că la – 10°C în exterior şi 20ºC în interior, pe faţa interioară a unui geam termoizolator float vor fi 9°C, în timp ce pe un geam termoizolator Low-E vor fi 17°C.
Centrala comună, cea mai bună soluţie
„O centrală termică comună de calitate aduce o economie de cel puţin 30% faţă de cele proprii. Acum randamentul centralelor este de 95%“, a explicat Marin Cruţescu.
Într-un interviu acordat recent capital.ro, ministrul secretar de stat Ioan Andreica spunea că prin programul de reabilitare termică s-a stabilit ca pe un apartament, consumul anual pe metru pătrat să nu depăşească 100 kwh/mp/an. Pentru a te înscrie în clasa energetică A, consumul nu trebuie să depăşească 70 kwh/mp/an, iar cazul clasei B este între 70 şi 117 kwh/mp/an.