Ce efect are asupra organismului consumul zilnic de ouă? Secretul pe care puţini oameni îl ştiu

ouă

SURSA FOTO: Dreamstime

Există unele alimente asupra cărora nu planează nicio îndoială că sunt sănătoase, chiar consumate în fiecare zi. Studii care se bat cap în cap au sugerat ba efectele benefice ale ouălor asupra sănătății ba, din contră, problemele pe care le pot provoca dacă sunt consumate în exces.

Deși sunt cunoscute pentru nutrienții pe care îi conțin (inclusiv proteine), ouăle au și colesterol. Înseamnă că sunt unul dintre acele alimente pe care ar fi mai bine să le savurezi cu moderație, nu în fiecare zi?

Dieteticienii explică pentru acest site dacă este, sau nu, bine, să mâncăm ouă în fiecare dimineață.

Sunt un aliment unic

Ouăle sunt mult prea bogate în colesterol și nu sunt foarte sănătoase pentru inimă, susțin unele studii. Un ou mare conține aproximativ 186 de mg de colesterol (pentru referință, aportul zilnic recomandat de colesterol este de 300 de miligrame pentru adulți). Medicul Caroline Thomason recomandă să mâncăm ouă in fiecare zi.

„Sunt un aliment unic, deoarece conțin o varietate de nutrienți benefici pentru sănătate”, spune ea, conform parade.com

Oul conține proteine, grăsimi nesaturate, vitamina D (una dintre puținele surse alimentare ale nutrienților), fier, vitamine B și colină (care susține creierul și sistemul nervos). Majoritatea proteinelor dintr-un ou se găsesc în albușuri, în timp ce majoritatea vitaminelor și mineralelor se găsesc în gălbenuș.

Din acest motiv, este indicat să mănânci întregul ou, nu doar albușurile, pentru a obține cât mai mulți nutrienți.

Putem mânca ouă în fiecare zi?

După cum va spune orice dietetician, cea mai bună dietă este cea care include o gamă largă de alimente sănătoase. Chiar dacă ouăle sunt pline de substanțe nutritive, cu siguranță nu conțin tot ce are nevoie organismul.

Medicul nutriționst Maryann Walsh spune că majoritatea oamenilor poate mânca ouă de mai multe ori pe săptămână (chiar și în fiecare zi).

Beneficiile includerii ouălor într-o dietă depășesc dezavantajele

Un studiu publicat de specialiștii de la Clinical Nutrition & Metabolic Care descurajează recomandările dietetice prin care se restricționează consumul de ouă.

Beneficiile includerii ouălor într-o dietă obișnuită depășesc dezavantajele, iar a elimina complet ouăle din cauza colesterolului este un mod limitativ de gândire, susține studiul.

De ce este considerat oul „aliment-minune”

Specialiștii sfătuiesc să se consume ouă mai ales în sezonul virozelor întrucât întăresc sistemul imunitar. În plus, ouăle conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Totodată, gălbenușurile de ou conțin cantități mari de luteină și de zeaxantină

De exemplu, un singur ou fiert mare conține : vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR), folat: 5% din DZR. vitamina B5: 7% din DZR, vitamina B12: 9% din DZR, vitamina B2: 15% din DZR, fosfor: 9% din DZR și seleniu: 22% din DZR.

Vom avea mai multă energie

Dacă sunteți obișnuit să începeți ziua zile cu două ouă fierte, puteți să vă simțiți plini de energie pe parcursul dimineții.

„Combinația de proteine ​​și grăsimi din ouă poate ajuta la combaterea poftei de mâncare și ne poate face să avem mai multă energie, în comparație cu o dimineață în care am sărit peste micul dejun”, explică Walsh.

Ne putem concentra mai bine

Nutrienții din ouă susțin sănătatea creierului, inclusiv cogniția. Colina din ouă este benefică deoarece reduce inflamația din creier și susține comunicarea și memoria celulelor creierului.

Proteinele și grăsimile nesaturate din ouă sunt sățioase și ajută la reglarea poftei de mâncare.

Ajută la prevenirea anemiei

Oboseala cronică, slăbiciunea sau senzația de frig pot fi semne ale anemiei. Ouăle sunt o sursă bună și ieftină atât de fier, cât și de vitamina B12, conform unui studiu din revista Nutrients.

În plus, datorită conținutului lor ridicat de proteine ​​și vitamine, ouăle generează un flux constant și susținut de energie, în special pentru persoanele care fac antrenament de anduranță.