În ultimii ani, a devenit tot mai clar că sănătatea intestinală este esențială pentru organism. Menținerea unui microbiom intestinal divers înseamnă menținerea unui nivel de microbi și bacterii sănătoase în intestin, care ajută tractul digestiv, reducând riscul unor boli, întărind sistemul imunitar și îmbunătățind sănătatea cognitivă și mentală.
Un domeniu special de interes al cercetătorilor rămâne aflarea modului în care condimentele afectează sănătatea intestinală. Ierburile și condimentele au fost folosite de secole ca terapie, iar beneficiile anti-inflamatorii și antioxidante ale unor condimente precum usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute, sunt deja cunoscute.
Site-ul Inverse.com arată ce se știe acum despre alimentele picante și legătura lor cu microbiomul.
Un studiu publicat la sfârșitul anului trecut în ”Journal of Nutrition” a căutat să înțeleagă efectul consumului zilnic de condimente asupra microbiomului persoanelor cu risc crescut de a face boli cardiovasculare.
Aceste condimente includ scorțișoara, ghimbirul, chimenul și turmericul. Toți cei 48 de participanți la studiu au primit aceeași dietă, timp de patru săptămâni, dar trei doze diferite de ierburi și condimente: un grup a primit 0,5 grame pe zi, altul a primit 3,3 grame pe zi, iar ultimul grup a primit 6,6 grame pe zi.
Ce a descoperit ultimul studiu legat de compoziția bacteriilor intestinale
Kristina Peterson, profesor asistent la Departamentul de Științe Nutriționale de la Universitatea Texas, și unul dintre cercetătorii studiului, a explicat că a vrut să se bazeze pe cercetările anterioare privind condimentele și microbiomul.
Un studiu din 2019 publicat în revista Nutrients a constatat că o capsulă de 5 grame care conține mirodenii, inclusiv ghimbir, piper negru și piper cayenne, a schimbat compoziția bacteriilor intestinale după două săptămâni.
Cercetătorii au vrut să vadă cum s-ar putea schimba compoziția familiei de bacterii Ruminococcaceae după adăugarea condimentelor în alimentație. Ei s-au concentrat asupra acestei familii de bacterii, deoarece cercetări anterioare au sugerat că persoanele cu mai multe bacterii Ruminococcaceae au avut o creștere mai mică în greutate pe termen lung.
Nu se poate cunoaște exact modul în care un anumit tip de bacterii va afecta microbiomul
Un alt studiu a constatat că modificările compoziției bacteriilor intestinale, la șoareci, inclusiv Clostridiile din familiile Mogibacteriaceae și Ruminococcaceae, au contribuit la suprimarea obezității induse de dietă cu expunerea la temperaturi scăzute.
„Acest lucru sugerează că bacteriile intestinale contribuie la căile metabolice care cresc consumul de energie pentru a proteja împotriva obezității induse de dietă”, spune ea.
În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că toate grupurile au avut mai multe bacterii Ruminococcaceae; rezultatele au fost dependente de doză: grupul cu cea mai mare creștere a aportului de condimente a înregistrat cele mai mari schimbări față de valoarea inițială, după cele patru săptămâni.
Deși auzim frecvent despre bacterii „bune” și bacterii „rele”, Peterson avertizează că nu se poate cunoaște exact modul în care un anumit tip de bacterii va afecta microbiomul, cu atât mai puțin rezultatele clinice de sănătate.
Mirodeniile, probiotic natural care hrănește bacteriile sănătoase
Noile descoperiri susțin cercetări recente care sugerează că ierburile și mirodeniile sunt un prebiotic care hrănește bacteriile sănătoase din intestinul uman.
Participanți care au inclus condimente în alimentație au arătat un număr mai mic de molecule pro-inflamatorii în intestin, indicând un posibil efect anti-inflamator.