Scorțișoara este un condiment folosit pe scară largă, mai ales în deserturi, datorită aromei pe care o are. Scoarța interioară a arborelui de scorțișoară, cunoscută științific sub numele Cinnamomum, se găsește sub formă de batoane și de pudră, dar există pe piață și ca supliment alimentar, sub formă de capsule sau ca ulei esențial.
Multe studii au sugerat că scorțișoara și compușii săi activi pot îmbunătăți sănătatea creierului și, eventual, pot preveni apariția demenței, dar aceste beneficii nu au fost bine analizate la oameni. O revizuire recentă a literaturii științifice în acest domeniu a găsit dovezi care susțin rolul scorțișoarei și al mai multor compuși bioactivi ai săi în menținerea funcției creierului și încetinirea deteriorării cognitive, asociate cu boala Alzheimer, potrivit Forbes.
Conține câțiva compuși bioactivi care pot pătrunde în creier și pot reduce stresul oxidativ
Scorțișoara conține câțiva compuși bioactivi, inclusiv cinnamaldehida, cumarină și taninuri. Unii dintre aceștia pot pătrunde în creier și, odată ajunși acolo, pot reduce stresul oxidativ sau inflamația. Pentru a înțelege mai bine efectele scorțișoarei asupra funcției cognitive umane, o echipă de medici și studenții la medicină de la Universitatea de Științe Medicale din Birjand au analizat în ce măsură există o relație între consumul de scorţişoară şi învăţare şi memorie.
Ce au vrut să afle autorii cercetării privind beneficiile scorțișoarei
Echipa și-a început munca în septembrie 2021 utilizând diferite baze de date (PubMed, Scopus, Google Scholar și Web of Science) și căutând studiile cele mai relevante. Ei au identificat 2.605 studii făcute în cazul scorțișoarei. De asemenea, au evaluat calitatea și fiabilitatea studiilor folosind criterii suplimentare. Cercetătorii au descoperit că 40 dintre studii le-au îndeplinit criteriile. Aceste studii au inclus 33 de studii in vivo (la ființe vii, cum ar fi oameni, rozătoare sau alte animale), cinci studii in vitro (fie în culturi celulare, fie în studii post-mortem pe țesuturi) și două studii clinice cu medicamente pe pacienți.
Ar putea avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive
Majoritatea studiilor au descoperit că scorțișoara îmbunătățește semnificativ învățarea și memoria oamenilor. De exemplu, studiile in vivo au descoperit că scorțișoara, sau componentele sale, cum ar fi eugenolul, cinamaldehida și acidul cinamic, ar putea avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive. Această constatare a fost susținută și de studiile in vitro, care arată că adăugarea acestui condiment sau a cinamaldehidei la un mediu de creștere celulară poate crește viabilitatea celulară și poate reduce agregările peptidei β amiloid, care sunt asociate cu o serie de boli neurologice, inclusiv cu maladia Alzheimer. Peptida amiloid β pare să joace un rol central în patologia bolii Alzheimer.
Memorie îmbunătățită și anxietate scăzută
Cele două studii clinice au arătat rezultate similare. Un studiu clinic, efectuat pe adolescenți, le-a cerut tinerilor să mestece gumă cu aromă de scorțișoară. Acest studiu a raportat rezultate pozitive, sugerând că celor care au făcut asta li s-a îmbunătățit memoria și le-a scăzut anxietatea. Celălalt studiu a fost efectuat pe adulți prediabetici cu vârsta de până în 60 de ani. Acest studiu a cerut participanților să pună 2 grame (aproximativ ¾ de linguriță) de scorțișoară măcinată pe pâine albă și să o consume zilnic. Acest studiu nu a găsit modificări semnificative în funcția cognitivă a participanților.
Echipa de cercetare speră că munca sa va inspira alți oameni de știință să analizeze, în continuare, asocierea dintre scorțișoară și unele dintre componentele sale active asupra funcționării creierului uman, în legătura dintre acest condiment și creșterea capacității memoriei și a învățării.