Cea mai cunoscută şi scumpă carne de vită importată din Japonia, Kobe, brânzeturile Gouda și Cheddar, vinul de orez - sake, ceaiul verde, dar și unele maşini şi televizoare se vor ieftini cu 10 până la 30% şi în România.
1 februarie 2019 a marcat intrarea în vigoare a acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Japonia. Lazăr Comănescu, fost ministru de externe şi consilier al președintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, explică, în cadrul emisiunii de business Capital Play, ce avantaje oferă României și mediului de afaceri românesc cea mai mare zonă de liber schimb din lume.
Pe scurt:
>> Ce ar trebui să știe antreprenorii români despre acest acord. Care vor fi efectele acordului APE pentru mediul de business din Europa și implicit pentru mediul de afaceri autohton;
>> Care sunt principalele beneficii aduse companiilor din UE care exportă către Japonia;
>> Cât se va economisi pe an din ridicarea taxelor vamale;
>> Care este rolul Camerei de Comerț și Industrie a României cu privire la acest acord de parteneriat;
>> Ce alte demersuri face CCIR în sprijinul mediului de afaceri;
>> Înțelege statul însemnătatea Camerei de Comerț? Există un dialog real între mediul de afaceri și autorități?
>> În ultimii doi – trei ani discursul public a fost aproape monopolizat de un presupus conflict între multinaționale și companii românești. Cât adevăr și câtă emoție există în această „confruntare“;
>> Ce ar trebui să schimbe România pentru a atrage mai multe companii străine.
Acest acord elimină marea majoritate a taxelor pe care le plătesc anual firmele din UE care exportă în Japonia, în valoare de 1 miliard de euro.
Sunt 271 de companii românești care exportă în Japonia și care vor beneficia de pe urma acordului. 66% dintre ele sunt IMM-uri. Exporturile în Japonia sprijină în economia românească 21.628 de locuri de muncă. Valoarea produselor exportate din România în Japonia trece de 230 de milioane de euro, iar valoarea importurilor din Japonia se ridică la aproximativ 350 de milioane de euro.
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia, semnat pe 18 iulie 2018, în cadrul summitului UE-Japonia de la Tokyo, deschide şi pieţe de servicii, în special serviciile financiare, comerţul electronic, telecomunicaţiile şi transporturile.