Studiul internațional, cunoscut sub numele de CAPP2, a implicat aproape 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume și a arătat că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și sub numele de fibre fermentabile, administrată timp de doi ani în medie, nu a afectat cancerele din intestin, dar a redus cu mai mult de jumătate cancerele din alte părți ale corpului.
Un efect care durează chiar şi 10 ani după întreruperea tratamentului
Acest efect a fost deosebit de pronunțat în cazul cancerelor din tractul gastrointestinal superior, inclusiv cancerul esofagian, gastric, al tractului biliar, pancreatic și al duodenului, relatează thebrighterside.news.
Efectul uimitor a fost observat că durează timp de 10 ani după întreruperea administrării suplimentului.
Studiul, condus de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds, publicat în Cancer Prevention Research, o revistă a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, va continua pentru o perioadă de 10 ani şi va fi completat cu date cuprinzătoare din registrele naționale de cancer pentru o perioadă de până la 20 de ani la 369 dintre participanți.
Cancerul ce apare în tractul gastrointestinal superior este dificil de diagnosticat
Cercetări anterioare, publicate în cadrul aceluiași studiu, au arătat că aspirina a redus cancerul de intestin gros cu 50%.
„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a explicat profesorul John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle.
„Acest lucru este important, deoarece cancerele din tractul gastrointestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt depistate din timp”, a adăugat acesta.
Doza utilizată în cadrul studiului este echivalentă cu consumul zilnic de banane
„Amidonul rezistent poate fi luat sub formă de supliment sub formă de pulbere și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon.
Doza utilizată în cadrul studiului este echivalentă cu consumul zilnic de banane; înainte ca acestea să se coacă și să se înmoaie, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo. (…)
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul subțire, ci fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale benefice – acționează, de fapt, ca o fibră dietetică în sistemul digestiv.
Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit.
Credem că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și pentru a reduce acele tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer.
Cu toate acestea, acest lucru necesită cercetări suplimentare”, a mai precizat profesorul John Mathers.