Ce efecte au perele asupra organismului

pere

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre pere. Cercetările arată că acest fruct, consumat mai des, poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, dar ajută și la combaterea unor afecțiuni.

Perele sunt bogate în antioxidanți, precum vitamina C, fibre alimentare și alți compuși vegetali care ajută la promovarea sănătății.

Adevărul despre pere! Au doar 100 de calorii

Perele sunt hrănitoare și pot ajuta digestia, echilibrează nivelul colesterolului și pot reduce riscul de cancer, diabet și boli de inimă. Fără grăsimi și colesterol, aceste fructe au aproximativ 100 de calorii.

Perele sunt adesea conservate în suc sau sirop. Pentru a evita adaosul de zaharuri și carbohidrați, alegeți pere conservate în apă.

Perele sunt o sursă excelentă de fibre

Perele sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina K și potasiu. Iată cum arată conținutul nutrițional pentru o pară de mărime medie:

Calorii: 101
Grăsimi: 0,5 grame (g)
Carbohidrați: 27 g
Fibre: 5,5 g
Zahar: 17 g
Proteine: 0,6 g
Sodiu: 1,8 miligrame (mg)
Potasiu: 206 mg
Vitamina K: 7,8 micrograme (mcg)

SURSA FOTO: Dreamstime

Comparația cu merele

Perele și merele se laudă cu beneficii similare. Sunt surse grozave de vitamine, minerale și fibre, cu mici diferențe.

Nivelurile de fosfor și sodiu sunt comparabile la pere și mere. Perele conțin mai mult cupru, fier, calciu, magneziu și zinc decât merele. Merele conțin niveluri mai mari de vitamine A, E și B1, în timp ce perele au niveluri mai mari de vitamina B3 și K. Fiecare conține aproximativ aceleași niveluri de vitamina C și B2.27

Ambele fructe sunt surse de pectină, o fibră care susține sănătatea intestinului.

De asemenea, perele și merele au fiecare un indice glicemic (IG) scăzut, clasificat la 55 sau mai puțin.

IG măsoară cât de repede un aliment poate face să crească nivelul zahărului din sânge. Perele și merele cresc încet zahărul din sânge, fiind considerate o opțiune bună pentru persoanele cu diabet.

Beneficiile perelor

Cercetările arată că perele au multe beneficii pentru sănătate și au fost folosite, de sute de ani, ca antiinflamatoare și diuretice.

Cresc aportul de fibre

O pară de mărime medie oferă 5,5 g de fibre, aproximativ 22% din doza zilnică recomandată.

Fibrele alimentare sunt esențiale pentru a ajuta la promovarea funcției de mișcare a intestinului și pentru a reduce lipoproteinele cu densitate joasă (LDL, sau colesterolul „rău”). Ajută la creșterea volumului mișcărilor intestinale și protejează împotriva dezvoltării anumitor afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și unele tipuri de cancer.

Tratează diverticulita

Persoanele cu diverticulită (o inflamație a diverticulilor – săculeți de forma unor buzunare, care se dezvoltă în interiorul colonului) sunt încurajate să adauge mai multe fibre în dietă.

Fructe precum perele, merele și bananele sunt recomandate, deoarece alimentele bogate în fibre pot ajuta la prevenirea și tratarea diverticulozei.

Reduc riscul bolilor cardiovasculare

Datorită antioxidanților, perele pot reduce riscul unei persoane de a face boli de inimă.

Unele cercetări arată că anumiți antioxidanți din pere pot ajuta la scăderea inflamației, reducerea rigidității țesutului inimii, creșterea nivelurilor de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL, sau colesterolul „bun”) și la scăderea nivelurilor de LDL.1617

Încurajează detoxifierea

Compoziția nutrițională a perelor poate ajuta la promovarea mișcărilor intestinale sănătoase, menținând scaunele moi. Acest lucru încurajează eliminarea toxinelor din sistemul digestiv.

Luptă împotriva radicalilor liberi

Nivelurile ridicate de antioxidanți din pere sunt benefice pentru combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi ( molecule potențial cauzatoare de cancer, produse de organism atunci când transformă alimentele în energie).

Vitamina C, vitamina K și cuprul din fructe precum perele ajută la protejarea celulelor din organism de daunele provocate de radicalii liberi.