Scorțișoara (Cinnamomum zeylacium) provine din scoarța diferitelor specii de arbori de scorțișoară. A fost folosită ca remediu medicinal și pe post de condiment de mii de ani. Scorțișoara este un ingredient aromat și versatil în preparate dulci, dar și sărate.
Scorțișoara a fost studiată pentru efectele sale terapeutice, de la scăderea zahărului din sânge și a colesterolului până la reducerea inflamației.
Cu toate acestea, consumul de scorțișoară în cantități mari poate avea efecte adverse, cum ar fi interferarea cu anumite medicamente, cauzând tulburări gastro-intestinale și reacții alergice.
Câte tipuri de scorțișoară există
Deși scorțișoara ar putea arăta la fel, există două tipuri diferite – Cassia și Ceylon. Scorțișoara Cassia conține toxina cumarină, un compus găsit la unele specii de plante, care poate fi dăunător dacă este consumat în cantități mari.
Ceylon – cunoscută și sub denumirea de „scorțișoară adevărată” – provine din Sri Lanka și sudul Indiei. Pe de altă parte, Cassia își are originea în sudul Chinei și acum este cultivată pe scară largă în sudul și estul Asiei. Este de culoare maro-roșiatică, mai închis. Cassia este cea mai comună scorțișoară, pe care o găsim în supermarketuri și, în general, este mai ieftină decât scorțișoara de Ceylon.
O linguriță de scorțișoară, egală cu 2,6 grame, conține următorii nutrienți în grame, miligrame (mg) și micrograme (mcg):
- Calorii: 6
- Grame grăsime: 0
- Carbohidrați: 2 g
- Fibre: 1 g
- Sodiu: 0,26 mg
- Zahar: 0 g
- Proteine: 0,1
- Calciu: 26,1 mg
- Fier: 0,21 mg
- Magneziu: 1,56 mg
- Fosfor: 1,66 mg
- Potasiu: 11,2 mg
- Vitamina A: 0,39 mcg
Protecție împotriva bolilor neurodegenerative
Unii compuși din scorțișoară au efect asupra unei proteine din creier asociată cu maladia Alzheimer.
Într-un studiu din 2014, care a implicat șoareci, scorțișoara s-a dovedit a fi un bun protector pentru neuroni și a ajutat la îmbunătățirea funcției motorii la șoarecii cu boala Parkinson.
Efect anti-inflamator
Scorțișoara este recunoscută și ca un anti-inflamator natural, care blochează eliberarea acidului arahidonic, un acid gras polinesaturat care provoacă inflamație.
Acest acid poate provoca, de asemenea, coagularea sângelui. Studiile arată că un consum constant de scorțișoară promovează producția de colagen în piele, pentru a reduce aspectul ridurilor.
Echilibrează nivelul zahărului din sânge
Scorțișoara este bogată în antioxidanți, inclusiv polifenoli, care protejează țesuturile organismului împotriva stresului oxidativ și a patologiilor asociate, cum ar fi cancerul, bolile coronariene și inflamațiile.
Poate scădea colesterolul rău
Și inima va avea de câștigat dacă beți apă cu scorțișoară. Cercetări recente sugerează că poate reduce tensiunea arterială, poate scădea colesterolul LDL (rău) și trigliceridele și poate crește nivelul de colesterol HDL (bun).
În plus, este una dintre cele mai puternice surse de antioxidanți care pune cu botul pe labe inflamația, o altă cauză comună a problemelor cardiace și a altor probleme cronice de sănătate. Scorțișoara a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridelor, a nivelului colesterolului și a zahărului din sânge la cei cu boli metabolice.
Poate stimula pierderea în greutate și ajută la descompunerea carbohidraților
Indiferent de modul în care alegeți să o preparați, apa cu scorțișoară poate stimula pierderea în greutate. Deși majoritatea dovezilor care susțin acest lucru nu au un fundament științific, a existat un studiu care a asociat băutura cu arderea mai rapidă a grăsimilor.
Un alt studiu a descoperit că apa cu scorțișoară ajută la descompunerea carbohidraților, ceea ce este util pentru digestie și pentru prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge.