Incidentul a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă pe bază de combustibil lichid, deflagraţia fiind urmată de un incendiu, potrivit AFP, Reuters, RBC şi postului de radio Govorit Moskva.
Potrivit primăriei, în jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiaţiilor şi condiţiilor meteorologice din Severodvinsk au înregistrat o creştere pe termen scurt a nivelului de radiaţii. ‘Senzorii din Severodvinsk au înregistrat o creştere pentru scurt timp a radioactivităţii. Nivelul de radioactivitate a revenit în prezent la normal’, a indicat primăria într-un comunicat.
Anterior, Ministerul Apărării rus a dat asigurări că ‘nu există niciun fel de contaminare radioactivă’ şi că ‘nivelul este normal’.
Agenţia atomică rusă Rosatom a informat însă, luni, că a fost vorba despre un test eşuat cu rachetă cu propulsie nucleară şi că cinci angajaţi ai săi au decedat în acest incident.
Nivelul de radiaţii pe teritoriul României nu a crescut, în urma exploziei din Rusia, a afirmat, miercuri, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, într-o conferinţă de presă.
El a fost întrebat de jurnalişti dacă a primit vreo informare în legătură cu incidentul din Rusia.
„Nu am primit niciun fel de informare decât cea de publică. Este un incident militar. Aşa cum a arătat şi CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare – n.r.) nu există o creştere a nivelului de radiaţii. Nici noi, la Cernavodă, unde monitorizăm aceste emisii, nu am sesizat o creştere a nivelului de radiaţii”, a arătat Ghiţă.