Insolvenţa a devenit un fenomen de amploare în ultimii ani, pierderile generate de companii intrate într-o astfel de procedură ajungând, anul trecut, la aproape o cincime din PIB. La o astfel de dimensiune, insolvenţele au devenit nedigerabile pentru economie, afectaţi fiind atât statul, care încasează mai puţin la buget, cât şi băncile care înregistrează credite neperformante, furnizorii care marchează pierderi și angajații care rămân fără loc de muncă și determină scăderea cererii la nivel macroeconomic.
În unele cazuri, insolvența este simptom al unei afaceri neperformante, dar există şi multe situaţii în care firmele ajung în incapacitate de plată doar din cauza unei conjuncturi nefavorabile, chiar dacă businessul este viabil. Capacitatea de a găsi rapid soluţii de redresare face diferenţa între societăţile care vor dispărea şi cele care vor continua să reziste în piaţă. În acest context, cadrul legal în care se poate acţiona este deosebit de important.
Peste 600 de practicieni în insolvență și invitați vor dezbate inplicaţiile noului Cod al insolvenţei în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale de Insolvență. Evenimentul, la care revista Capital este partener, va avea loc în zilele de 4 și 5 octombrie 2013 în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, fiind organizat de Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI) și Facultatea de Drept a Universității din București, cu sprijinul Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR). Alături de organizatori, vor discuta efectele noilor prevederi şi reprezentanți ai instituțiilor implicate în procesul complicat al insolvenței, cum ar fi Ministerul Justiției, Institutul Național al Magistraturii, Buletinul procedurilor de insolvență, Registrul Comerțului, Uniunea Națională a Barourilor din România, Banca Națională a României, bănci comerciale, Uniunea Profesiilor Liberale.
Teme de dezbatere
Tematica acestei conferințe este gândită astfel încât să aducă în atenția participanților aspectele teoretice și practice utile pentru ca aceștia
să-și desfășoare activitatea la cele mai inalte standarde. Subiectele includ aspecte legate de aplicarea dreptului internațional și a acquis-ului Uniunii Europene de către practicieni, acţiunile revocatorii în materia insolvenței, aspecte controversate ale procedurii insolvenței, considerente de ordin istoric privind insolvența, noutățile aduse de proiectul Codului insolvenței față de prevederile Legii nr. 85/2006 în scopul eficientizării procedurii. De asemenea, participanţii vor afla de la specialişti detalii despre preluarea controlului asupra companiilor prin intermediul reorganizării judiciare, desemnarea, confirmarea și înlocuirea administratorului judiciar, așteptările creditorilor bancari din perspectiva noului Cod şi vor găsi răspunsul la întrebarea „De ce nu le place bancherilor insolvența?“.
Alte prezentări vor viza insolvența unităților administrativ teritoriale, cu elemente pro și contra, aspecte privind principalele contracte încheiate în procedura insolvenței, fundamentul răspunderii membrilor organelor de conducere în cadrul acestei proceduri.
"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 39 a revistei Capital din săptămâna 30 septembrie – 6 octombrie 2013"
Ce efecte va avea Codul insolvenţei
1 octombrie 2013, 07:52
Ultima modificare în 1 octombrie 2013, 10:52
În perioada imediat următoare, România va fi a doua țară din lume care va adopta un Cod al insolvenței. Implicaţiile deosebit de importante ale acestuia vor fi dezbătute de specialişti în domeniu în cadrul primei ediţii a unei conferinţe naţionale dedicate fenomenului insolvenţei
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Recomandările farmaciştilor: (dez)interesate? Ce crede populaţia
- EXCLUSIV PRINT: Banii la saltea, mai rentabili decât depozitele bancare.
- Prinţul Charles pregăteşte O PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA!
- Elveţienii ne numără merii
- UPDATE:Isărescu somează băncile să REDUCĂ DOBÂNDA LA CREDIT
- CFR are nevoie de ŞAPTE MILIARDE DE EURO pentru calea ferată!
- RCA pentru stăpânii de animale!
- ROMBAT și-a extins capacitatea de producție la Bistrița
- Cei mai mari investitori străini din România
- Un vis devenit realitate: La 27 de ani, are o afacere profitabilă și 100% naturală