Astfel, dintre cei care spun că vor fi afectaţi 12,5% declară că dificultăţile vor fi într-atât de mari încât vor fi nevoiţi să recurgă la concedierea unor angajaţi. Majoritatea, însă, 57,5% dintre cei care se declară afectaţi de creşterea salariului minim la 700 lei, spun că efectul principal va fi creşterea cheltuielilor cu salariile.
Un sfert dintre participanţii la sondaj spun, însă, că decizia Guvernului nu va avea niciun efect. De altfel, întrebaţi care este în acest an salariul minim din compania lor, 22,5% dintre micii întreprinzători au afirmat că cele mai mici lefuri acordate angajaţilor depăşesc 700 lei.
Dintre cei 77,5% care au avut salariul minim mai mic de 700 lei, 62,5% aveau trecut pe cartea de muncă salariul minim pe economie de 670 lei.
De ce nu vor firmele să crească salariile în 2012
Întrebate care sunt motivele care stau la baza limitării majorărilor salariale în 2012, 52,5% dintre IMM-uri invocă nivelul foarte ridicat al contribuţiilor sociale, 25% acuză criza economică, iar 20% lipsa comenzilor.
Totodată, sondajul IMMRomânia.ro a mai arătat că 47,5% dintre firmele mici au încheiat contract colectiv de muncă la nivel de unitate. Dintre aceştia, 78,9% au inclus în acest contract colectiv de muncă şi coeficienţi de ierarhizare a salariilor în funcţie de studiile angajaţilor.