Ce eficiență are de fapt rapelul de la Johnson & Johnson împotriva spitalizării?
Așadar, cercetătorii au explicat joi, 30 decembrie, că rapelul vaccinului anti-COVID produs de compania Johnson & Johnson a fost eficient în proporție de 84% în ceea ce privește prevenirea spitalizării în cazul angajaților care au fost infectați în urma răspândirii variantei Omicron, conform reuters.com
Trebuie menționat că studiul a fost făcut pe o a doua doză de vaccin Johnson & Johnson administrată la 69.092 de persoane, în intervalul 15 noiembrie-20 decembrie. Totodată, studiul este încă nerevizuit.
Eficacitatea a crescut la 84%
De asemenea, noul studiu sud-african a arătat că eficacitatea vaccinului în prevenirea spitalizării a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea dozei de rapel, la 84% 14 zile mai târziu. La începutul acestei luni, un alt studiu realizat în Africa de Sud a arătat că două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării, potrivit sursei menționate.
Amintim că oamenii de știință din Africa de Sud au alertat pentru prima dată Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind existența tulpinii Omicron, la sfârșitul lunii noiembrie.
Avertismentul lansat de OMS cu privire la varianta Omicron
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron a coronavirusului ar putea copleşi sistemele de sănătate, chiar dacă studiile sugerează că declanşează o boală mai uşoară.
Franţa a raportat aproape 180.000 de cazuri în 24 de ore, un record, iar Marea Britanie 138.831 de cazuri.
Managerul OMS Europa pentru Covid, Catherine Smallwood, a avertizat: „O creştere rapidă a Omicron … chiar dacă este combinată cu o boală uşoară, va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul grupurilor nevaccinate, şi va provoca perturbări pe scară largă a sistemelor de sănătate şi a altor servicii critice”.
Totuşi, OMS a evidenţiat scăderea cu 29% a incidenţei cazurilor observate în Africa de Sud – ţara care a raportat prima variantă la OMS pe 24 noiembrie.
Datele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Danemarca – care în prezent are cea mai mare rată de infecţie per persoană din lume – sugerează că există un risc redus de spitalizare pentru Omicron în comparaţie cu Delta.
Au fost necesare date suplimentare pentru a înţelege severitatea Omicron în ceea ce priveşte markerii clinici, inclusiv utilizarea oxigenului, ventilaţia mecanică şi moartea. De asemenea, mai multe date au fost necesare pentru a se stabili dacă severitatea bolii ar putea avea legătură cu infectarea anterioară cu Covid sau cu vaccinarea.