Într-un interviu acordat pentru news.ro, profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre eficiența vaccinului chinezesc Sinopharm, care a primit autorizaţie de urgenţă din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Mai exact, potrivit acestuia, vaccinul are o eficacitate de 50%, fiind inclus de OMS, în lista vaccinurilor care pot fi utilizat în statele membre. Totodată, Rafila susține că OMS împreună cu UNICEF fac eforturi uriașe pentru a obține vaccinul în special pentru țările în curs de dezvoltare, lucru care este destul de dificil.
„Este un vaccin care a fost inclus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe lista vaccinurilor eligibile pentru a fi utilizate de statele membre, ştiţi bine că OMS împreună cu UNICEF încearcă să obţină vaccinul pentru ţările în curs de dezvoltare, care din păcate în acest moment au acces foarte limitat la vaccinurile care au fost deja autorizate, mă refer la cele patru care sunt înregistrate şi în România, e o veste bună, atât China cât şi India să ştiţi că sunt cei mai mari producători de vaccinuri de la nivel global, ei furnizează şi multe alte vaccinuri pentru OMS şi pentru UNICEF, deci este o veste încurajatoare care va creşte probabil dar nu imediat , în decurs de câteva luni, accesibilitatea la vaccinuri a ţărilor la nivel global”, a declarat Rafila.
El a făcut și comparație între țările europene și restul de pe glob din punct de vedere al vaccinurilor anti-covid. Profesorul susține că spre deosebire de alte țări, România, fiind membră UE a fost privilegiată, în contextul în care Executivul comunitar a negociat și a achizționat vaccinurile din timp.
”Din fericire noi am fost privilegiaţi, suntem o ţară membră a Uniunii Europene, şi, după cum ştiţi, Uniunea Europeană a negociat la pachet vaccinurile cu producătorii, le-a şi achiziţionat din timp, şi nu avem această problemă. Este bine că există şi alte vaccinuri autorizate cum este vaccinul chinezesc, dar utilizarea lui în Europa sau în România depinde de autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului sau de la o agenţie naţională în care una dintre ţări optează pentru folosirea acestui vaccin.
Poate fi autorizat de agenţia de specialitate din fiecare stat membru, o autorizaţie limitată cu uz naţional, se întâmplă şi în Ungaria acelaşi lucru în momentul ăsta, nu ştiu dacă are rost să ne gândim acum la acest lucru, în condiţiile în care aprovizionarea cu vaccin merge foarte bine, chiar există vaccin excedentar, mai mult vaccin disponibil decât persoane care vor să se vaccineze, dar asta nu înseamnă că la un moment dat acest produs nu poate fi autorizat şi în ţara noastră”, a spus Rafila.
Diferența dintre vaccinul Sinopharm și Pfizer
În ceea ce privește formula vaccinului, potrivit profesorului, serul Sinopharm este cu vector viral, la fel ca și vaccinurile Sputnik, Astrazeneca și Johnson&Johnson. Mai exact, ele conțin un virus inofensiv pentru om, care duce la ”sinteza acelei proteine spike care determină un răspuns imun protector în cazul în care apar anticorpi specifici”.
Reacțiile adverse nu a fost constatate la utilizarea acestui vaccin, însă spre deosebire de cele produse de Pfizer și Moderna, eficacitatea lui demonstrată a fost de doar 50%.
”Vaccinul Sinopharm este tot un vaccin cu vector viral, şi vaccinul Sputnik este un vaccin asemănător, la fel ca Astra Zeneca şi Johnson&Johnson, deci un virus inofensiv pentru om, are incorporată o genă care provine de la virusul corona, care duce la sinteza acelei proteine spike care determină un răspuns imun protector în cazul în care apar anticorpi specifici.
Studiile la care am avut eu acces până în momentul de faţă arată o eficacitate mai mică a acestui vaccin, nu sunt referiri la reacţii adverse ci la eficacitate, în jur de 50%, substanţial mai mică faţă de cele observate la alte tipuri de vaccin, din această cauză cred că opţiunea pentru tipurile de vaccin deja înregistrate cred că este cea corectă, sigur că la nivel global, dacă nu ai vaccin, e mai bine să utilizezi un produs care este sigur şi care, chiar dacă are o eficacitate mai mică, asigură totuşi protecţia unei bune părţi a populaţiei”, a mai detaliat pentru News.ro Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.