Ce este aracul de mușchi și de ce ar trebui să-l folosiți la plantele de apartament

Sursă: Dreamstime

Pasionații de plante de apartament se confruntă adesea cu o dilemă: cum se poate face ca o plantă să prospere în condiții domestice, deși trebuia să crească în sălbăticie? Unii fac eforturi mari pentru a se asigura că plantele din casă beneficiază de temperatura ideală, umiditatea, programul de udare și lumina soarelui, pentru a imita mediul natural în care cresc.

Anumite plante depind la propriu una de celălaltă pentru sprijinul fizic și pentru a crește în mod corespunzător, în special plantele și epifitele. Una dintre cele mai bune modalități de a imita mediul natural pentru plantele din casă este folosirea unui arac de mușchi, adică o tijă simplă sau un băț acoperit cu mușchi de Sphagnum.

Mușchiul Sphagnum se utilizează ca mediu de cultură pentru diverse specii de orhidee și alte specii de plante epifite (hoya, plante verzi căăaratoare, plante insectivore, butași), avand și un rol estetic, decorativ. Acești araci de mușchi pot fi scurți sau înalți, fie lăsați goi, fie acoperiți într-o plasă, pentru a oferi mai multă aderență.

Înfipt în solul unei plante din ghiveci, un arac de mușchi ajută plantele de viță-de- vie să crească în sus și le încurajează să dezvolte mai multe rădăcini și un frunziș mai dens.

Dacă ați observat că creșterea filodendronului sau a pothosului a încetinit sau frunzele lor încep să arate uscate și palide, ar fi indicat să investiți într-un arac de mușchi Sphagnum. Iată tot ce trebuie să știți despre scopul și beneficiile unui arac de mușchi.

Scopul și beneficiile unui arac de mușchi

În natură, unele plante preferă să crească la colțurile copacilor și arbuștilor, unde pot absorbi apa și micronutrienții care se adună acolo și pot folosi trunchiul lor pentru a ajunge la lumina soarelui. Un arac de mușchi nu este o necesitate pentru majoritatea plantelor, dar poate oferi sprjin, ajutându-le să prospere la fel de mult ca în aer liber.

Speciile care ar fi bine să aibă alături un arac de mușchi includ monstera, pothos, filodendronii, iedera și epifitele, cum ar fi plantele de aer. Pe măsură ce aceste plante cresc, dezvoltă rădăcini aeriene, care caută suprafețe de care să se agațe. Dacă o plantă poate găsi un arac de mușchi, își va folosi micronutrienții pentru a crea frunze mai mari, verzi și sănătoase. Chiar și la plantele necățărătoare, cum ar fi ferigile, un arac de mușchi poate fi util pentru a crește umiditatea în apropierea plantei.

Cum să faci un arac de mușchi

Aracii de mușchi din magazinele de bricolaj nu sunt foarte scumpi, dar puteți economisi câțiva bani creându-i singuri. Ca măsură de siguranță, trebuie să purtați întotdeauna mănuși atunci când lucrați cu mușchi de Sphagnum. Deși destul rar, este posibil să faceți o infecție cunoscută sub numele de sporotricoză, de la o ciupercă care poate trăi în mușchiul de Sphagnum.

Alternativ, puteți folosi nucă de cocos, dar aracul nu va putea reține atât de multă umiditate.

Pentru a vă face propriul arac de mușchi, veți avea nevoie de un diblu de lemn, o țeavă din PVC, un țăruș lung sau ceva similar, pe care să îl utilizați ca arac. Înmuiați o cantitate generoasă de mușchi de Sphagnum într-un recipient cu apă, timp de aproximativ 20 de minute, apoi scoateți-o și stoarceți-o pentru a îndepărta orice exces de apă. Împachetați mușchiul în jurul țărușului și legați-l bine cu sârmă subțire, ață de pescuit sau sfoară pentru a-l fixa, lăsând partea inferioară, câțiva centimetri,  neacoperită. Poate fi necesar să aplicați câteva straturi de mușchi în acest fel.

Băgați capătul gol al aracului în pământ, apoi folosiți mai multă sârmă pentru a lega planta de arac; trebuie doar să-i oferiți un ghid până când rădăcinile aeriene își pot găsi drumul în mușchiul Sphagnum. Udați aracul de mușchi de câteva ori pe săptămână pentru a încuraja rădăcinile să adere la el și să continue să crească.