„Urmărirea averii tale nete de-a lungul timpului este un indicator util al stabilității financiare”, în sensul că te poate „ajuta să înțelegi unde s-au dus banii tăi în trecut și unde vrei să ajungă în viitor”, spune Michael Jafeson, expert financiar, citat de The Week.

În esență, calcularea averii  nete este un exercițiu bun de a face un bilanț al activelor totale și apoi de a le compara cu datoriile, fie că este vorba de o datorie restantă la un împrumut pentru facultate, o ipotecă sau soldul unui card de credit.

Cum se calculează averea netă

Averea netă a unei persoane este „averea care rămâne după scăderea pasivelor din active”, conform Investopedia. În termeni și mai simpli, „vă puteți gândi la averea netă ca fiind tot ceea ce dețineți, mai puțin tot ceea ce datorați”, conform NerdWallet.

Ce intervine în determinarea averii nete

Activele, în comparație cu pasivele, determină averea netă a unei persoane.

Activele includ:

Bani în conturile curente și de economii
Economii pentru pensii
Valoarea de piață a oricărui imobil pe care îl dețineți
Valoarea de piață a automobilelor deținute
Investiții, cum ar fi acțiuni și obligațiuni
Orice obiecte valoroase pe care o dețineți, cum ar fi bijuterii sau opere de artă
Valoarea în numerar a poliței de asigurare
Valoarea unei afaceri pe care o dețineți sau în care aveți o participație

Între timp, datoriile pot include:

Bani datorați pe o ipotecă
Împrumuturi cu capital propriu sau linii de credit cu capital propriu (HELOC)
Datoria cardului de credit
Împrumuturi pentru studenți
Împrumuturi personale
Credite auto
Alți bani datorați

Un lucru care nu este inclus în averea netă este venitul. Asta pentru că „o persoană poate aduce acasă un salariu mare, dar are o avere netă mică dacă cheltuiește mulți bani”. În același timp, „chiar și oamenii cu venituri modeste pot acumula o avere semnificativă și o avere netă mare, dacă cumpără active și știu să economisească”, arată NerdWallet.

Cum îți calculezi averea netă

Deși sunt multe lucruri de luat în considerare atunci când determinați averea netă, calculul în sine este destul de simplu.

Formula este: Avere netă = activ – pasiv.

Mai întâi va trebui să contabilizați toate activele și să le însumați, apoi să faceți același lucru pentru pasive.

De exemplu, după ce ați totalizat activele – o ipotecă, soldul unui cont de economii, valoarea de piață a mașinii și soldul 401(k) – descoperiți că aveți active de 400.000 USD. După ce adunați pasivele, care includ datoria unui împrumut pentru studenție, un credit ipotecar, un împrumut auto și un sold mic al cardului de credit – veți constata că totalizează 150.000 USD. De acolo puteți scădea pasivele (150.000 USD) din active (400.000 USD), iar rezultatul averii nete va fi 250.000 USD.