Ce este calendarul de Advent și cum a apărut? Sunt peste tot acum

Sursa: Dreamstime

Așa zisul Calendar al Crăciunului sau Calendarul de Advent a început să intre în tot mai multe case din România. Este vorba, de fapt, de un vechi obicei catolic, care a fost adoptat în ultimii ani şi de alţi credincioşi. Sunt brăduţi cu sertare numerotate, cârlige de rufe, de care se agăţă punguţe şi săculeţi brodaţi cu numere, în care sunt strecurate mici daruri.

De zeci de ani, oamenii au ales să numere cele 24 de zile până la Crăciun cu calendare clasice, cu numărătoare inversă, deschizând uși sau sertărașe numerotate pentru a dezvălui un verset din Biblie, o jucărie sau o bucată de ciocolată. Dar companiile au devenit din ce în ce mai creative, așa că acum există o varietate mai mare de bunătăți de Advent din care să alegeți în aceste zile.  Există, de asemenea, calendare virtuale care oferă ghicitori, jocuri și cântece în fiecare zi până la Crăciun.

„Sunt pretutindeni. Totul este un calendar de Advent acum”, a spus Marcia Mogelonsky, directorul companiei de cercetare, produse alimentare și băuturi Mintel.

Calendarele de Advent își au rădăcinile religioase în Germania

Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă. Ea ar veni de la germanii luterani, care, în secolul XIX, numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe ușă, până la aprinderea unei lumânări în fiecare zi. Cercetătorii cred că, inițial, a fost vorba de o perioadă de pregătire pentru botezul noilor creștini, la Sărbătoarea Bobotezei în ianuarie.

Adventul, care provine din latină și înseamnă „venire”,  a devenit treptat asociat cu venirea lui Hristos, iar în Evul Mediu a fost legat în mod explicit de Crăciun. Astăzi, majoritatea calendarelor de Advent nu acoperă din punct de vedere tehnic sezonul de Advent, ci încep pe 1 decembrie și durează fie până în Ajunul Crăciunului, fie până în ziua Nașterii Domnului.

Naziștii și-au creat ulterior propriul calendar de Advent

Neamțul Gerhard Lang este considerat inventatorul calendarului de Advent tipărit, fiind inspirat de amintirea din copilărie a mamei sale care cosea 24 de prăjituri pe capacul unei cutii și îi permitea să mănânce câte una în fiecare zi de Advent. Lang a produs primul calendar de Advent tipărit și comercial la începutul anilor 1900, în parteneriat cu ilustratorul Ernst Kepler, și a continuat să-l îmbunătățească de-a lungul anilor, creând primele calendare cu ușițe în anii 1920.

Alte edituri i-au urmat exemplul, iar în anii 30 calendarele de Advent erau la mare căutare în Germania. Lucrurile au luat o întorsătură în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când hârtia a fost raționalizată și regimul nazist a interzis tipărirea calendarelor ilustrate. Ca parte a efortului său de a sărbători Crăciunul, naziștii și-au creat ulterior propriul calendar de Advent – încorporând svastici și alte simboluri,  pentru a fi distribuit mamelor și copiilor.

Calendarul Advent a devenit cunoscut în SUA după război

La sfârșitul războiului, companiile  care au reușit să se pună pe picioare au revenit la tipărirea calendarelor tradiționale de Advent de Crăciun și așa au ajuns și în toată Europa și în America.

În jurul anului 1946, calendarul Advent, așa cum îl știm astăzi, a devenit cunoscut în SUA. Richard Sellmer a creat un parteneriat cu președintele Dwight Eisenhower (1953-1961), care a fost fotografiat împreună cu familia, deschizând un calendar de Advent. Această imagine a apărut în mai multe ziare naționale și a dus la popularizarea acestui tip de calendar și vânzarea lui în peste 25 de țări.