Influența acestei monede digitale este de netăgăduit. Ea a declanșat nebunia criptomonedei în întreaga lume, arată o analiză publicată de Jerusalem Post. Fluctuațiile Bitcoin au creat un interes enorm în rândul afaceriștilor interesați de tranzacțiile de mare risc. Cu toate acestea, Bitcoin continuă să rămână o monedă digitală controversată.
Criptomoneda cunoscută sub numele de Bitcoin s-a răspândit în întreaga lume și mulți o consideră viitorul banilor așa cum îi cunoaștem acum. Alții sunt mai sceptici și categorici în ceea ce privește moneda virtuală, mai ales când vine vorba de durata și impactul ei asupra mediului.
Influența pe care o are această monedă digitală este însă clar una de netăgăduit și a declanșat nebunia criptomonedei în întreaga lume. Dar ce este Bitcoin, cine a creat-o, cum se face și care sunt multele probleme pe care le aduce?
Ce este Bitcoin și cine se află în spatele ei
Bitcoin este o monedă digitală complet descentralizată, cunoscută drept criptomonedă. Deoarece este descentralizată, nu are în spate o bancă centrală sau un administrator. Asta înseamnă că poate fi transferată fără un intermediar, cum ar fi o bancă. Se crede că moneda a fost creată în 2008 de un individ sau de un grup de oameni, cunoscuți sub pseudonimul ”Satoshi Nakamoto”. A fost folosită pentru prima dată în 2009.
Cât valorează Bitcoin și de ce valorile sale au fluctuat
Valoarea Bitcoin a fluctuat de-a lungul timpului. De exemplu, în 2013, un Bitcoin a fost evaluat la 13,30 dolari, deși acesta a crescut rapid la începutul lui 2014 la 770 dolari. Această creștere a valorii a continuat de-a lungul anilor, deși au fost înregistrate și unele minime din cauza unor circumstanțe precum interzicerea de către China a utilizării criptomonedelor, scrie Jpost.
Apoi valoarea Bitcoin a crescut vertiginos din anul 2020. Mai ales după ce orașul Zug din Elveția a anunțat planurile de introducere a Bitcoin ca plată fiscală, El Salvador a decis ca Bitcoin să devină moneda oficială legală a țării, iar Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA a permis tranzacționarea Bitcoin la jumătatea lunii octombrie. Iar printre cele mai proeminente voci care au contribuit la creșterea valorii monedei a fost Elon Musk, miliardarul anunțând că va accepta Bitcoin pentru achiziționarea mașinilor Tesla.
În prezent, un Bitcoin are o valoare de 62.822,60 dolari.
Cum se minează după Bitcoin
Criptomonedele pot fi obținute prin „mining”, un proces complicat care implică ținerea evidenței a ceea ce sunt cunoscute sub numele de ”blockchain”, un registru public de tranzacții care deține mai multe informații. Procesul de minare de criptomonede poate consuma foarte mult timp, dar și energie. Cu cât echipamentele de minare sunt mai puternice, cu atât crește mai mult factura la energie electrică, folosită atât pentru a alimenta aparatele, cât și pentru a le răci.
Ce alte tipuri de criptomonede există
După apariția Bitcoin au fost lansate și alte tipuri de criptomonede: Litecoin, Ethereum și Dodgecoin. Iar fenomenul s-a extins tot mai mult în în ultimii ani.
Există și dezavantaje
Domeniul criptomonedelor abundă în critici din cauza unor escrocherii, a volatilității prețurilor, a utilizării lor în tranzacții ilegale, cum ar fi pe Dark Web, dar și pentru că este considerat o „bulă”, în sensul economic al termenului, care ar putea duce la o prăbușire a pieței.
Bitcoin se minează folosind o capacitate enormă a computerelor implicate în proces, cu o nevoie uriașă de energie electrică. Minarea implică unități uriașe în centre, de mărimea garajelor pentru avioane.
Conform unei estimări a Universității Cambridge, Bitcoin consumă peste 178 de terawatt-oră de energie în fiecare an. Pentru a pune asta în context, dacă Bitcoin ar fi o națiune, ar fi unul dintre primii 30 de consumatori de energie de pe Pământ.
Piața Crypto ar putea stimula producerea de „Bitcoin verde”
Există tot mai multe încercări în industria criptomonedei de a atenua daunele aduse de minerit asupra mediului, iar intrarea marilor corporații pe piața Crypto ar putea stimula producerea unui „Bitcoin verde” folosindu-se energie regenerabilă. Unii experți în sustenabilitate spun că aceste companii ar putea cumpăra credite de carbon pentru a compensa impactul mineritului.